Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
25 kr.
Bibliotek
Målgruppe
For voksne
Foredrag & debat

DA PASTOREN OG SPIONEN SKABTE SKANDALE

24.10.24
Dyk ned i Ågerups lokalhistorie og hør historien om Ågerup-præsten, der efter krigen måtte forlade sit embede på grund af scener fra en tidligere elskerinde.

Forfatter og pensioneret sognepræst Knud Munck (født 1951) fik sig nogle gevaldige overraskelser, da han kom til bunds i historien om sin egen far Vilhelm Munck (1896-1974), der i 1945 måtte forlade sit præsteembede i Aagerup på grund af datidens normer for dekorum - sømmelig opførsel for præster.

Det skete, efter at en tidligere elskerinde havde lavet scener i præstegården. Kvinden var Ellen Margrethe Harboe (1894-1960), der under besættelsen havde været spion for den britiske militære efterretningstjeneste Secret Intelligence Service (SIS eller MI6). I al diskretion udspillede en anden historie sig. Den handlede om livslang, trofast kærlighed. Aagerup-præsten havde nemlig sideløbende holdt kontakt til en flamme fra de unge år. Hun blev gift med den godt 50-årige, skandaliserede præst efter krigen og blev mor til bl.a. Knud Munck.

Journalist og historiker Niels-Birger Danielsen - forfatter til Modstand, firebindsværk om frihedskampen 1940-45 - fortæller historien efter at have haft lejlighed til at trække på Muncks omfattende research.