Anbefalet: Familiehistorier

26.01.18
Gode danske bøger der dykker ned i familiens historier

Af Anette Øster, Leder af viden og oplevelse, Roskilde Bibliotekerne

Merete Pryds Helle har gjort det, Vita Andersen, Leonora Christina Skov, Jesper Wung-Sung og Maria Helleberg har gjort det. Blot for at nævne nogle af de seneste eksempler på forfattere, der har dykket ned i familiehistorien som udgangspunktet for deres fortællinger.
Det være sig den nære og selvoplevede og barske barndom, som vi møder den i Vita Andersens Indigo og i Leonora Christina Skovs Den, der lever stille.

Det kan være flere slægtled tilbage som i Merete Pryds Helles Folkets skønhed, Maria Hellebergs Kvinderne fra Thy og Jesper Wung-Sungs Den anden gren.  Alle aktuelle og meget læseværdige bøger.
To af forfatterne gæster vores biblioteker i februar, derfor fremhævet jeg dem i denne sammenhæng.  

Kvinderne fra Thy er en roman om forholdet mellem en mor og datter, der tager kampen op for at få et bedre liv på landet i Thy omkring år 1900. Det er en roman om to stærke kvinders vandring gennem et liv, der går brat ned og langsomt op. De to kvinder er henholdsvis Maria Hellebergs oldemor og mormor.
Det er en roman om viljen til at kæmpe og ikke at lade sig tryne, om at leve på trods.
Mød Maria Helleberg på Jyllinge Bibliotek 1. februar.

En anden gren er ikke alene en fantastisk kærlighedshistorie om den unge Ingeborg, der opgiver sin familie og sit statsborgerskab for at få sin San. Han kommer til Danmark for sammen med andre kinesere at blive udstillet i Tivoli, til skue for parkens gæster. Det er også historien om at være anderledes og om at blive vurderet på sit udseende og ophav og ikke på sine handlinger og væsen.

Det er historien om kærlighedens kraft og viljen til at kæmpe for sin ret til at være til. Det er en smuk kærlighedshistorie, et portræt af en stærk kvinde og et stykke vigtigt Danmarks historie set fra samfundets bund.
Jesper Wung-Sungs besøg Viby Bibliotek den 27. februar er udsolgt.

Materialer