Anbefalet: Særudgivelser med Splint

25.01.19
Tegneserie-bibliotekaren er vild med Splint og figurerne omkring ham

I 2018 fyldte Splint 80 år. Serien har efterhånden haft en lang række skabere, først og fremmest Franquin, der skabte hele persongalleriet omkring Splint, Kvik og Spip.
Heriblandt Spirillen, Zorglub og Grev Champignac.

For tiden holder hovedserien pause, men alligevel udkommer der mere Splint i disse år, end nogensinde før.
Her er to af de mest spændende udgivelser.

Af Morten Langkilde, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Splint, Håbets tid af Emile Bravo.

Første del af fire -  og dermed i alt ca. 350 sider - om Splint (og Kviks) oplevelser under Anden Verdenskrig.

Tegnestilen er en hel anden end de vante gummiboldstegninger, der altid har været Splints varemærke. Her er alt afdæmpede farver i klassiske sidelayouts.

Men historien er særdeles velfortalt. Og den viser, ikke mindst, hvorfor Splint er en ægte helt. De svages beskytter, udfordrer af konventioner, en projektleder, der altid kæmper for det, han tror på omgivet af sit hold af respektfulde støtter.

Når alt det er sagt, så handler det blot om, at Håbets tid er en fantastisk historie. Overraskende, rørende, tankevækkende.

Splint & Co., 2004-2008
af Morvan og Munuera

Skrevet af Morvan og tegnet af Munuera.
Sidstævntes tegninger har en sjælden elastisk dynamik, sidst set i mesteren Franquins arbejder fra 70’erne. Stilklar action i hvert et opslag.

Der er en enestående, og meget velfungerende, kontrast mellem de definitivt fransk/belgiske, men også lettere manga-inspirerede, karakterer.

Dette bind er det sidste i rækken af kronologiske Splint og Co.-samlebind, og dækker de fire album, som Munuera og Morvan skabte fra 2004 til 2008.

Det kræver lidt åbenhed at gå til det, både fordi den har det der præg af manga, som er noget man normalt ikke ser i fransk/belgiske ting, men også fordi historierne behandler tungere emner end tidligere.

Kan du leve med det, er der simpelthen nogle action-tegninger i det her album, der er fuldstændig for vilde. 

Materialer