Guide - Dyk ned i dine aner

Hvor godt kender du din slægt? Der er mange muligheder for at gå på opdagelse i din egen slægt hjemmefra. Mange kilder til slægtsforskning findes digitalt og oplysninger om dine forfædre og formødre er kun få klik væk.

Familie Jørgensen, ukendt årstal

På sporet af slægten

Guiden her giver dig forslag til digitaliserede kilder, som byder på et væld af spændende historier om menneskeskæbner, der bare venter på at blive fortalt.

Selvom dine aner har boet i Roskilde, kan du med fordel benytte en række centrale kilder, der er særligt velegnede til slægtsforskning. Langt størstedelen af de mange kilder er digitaliserede og tilgængelige på Rigsarkivets hjemmeside.

Ny i slægtsforskning?

Er du ny i slægtsforskning, kan du starte med at læse Rigsarkivets vejledning, som hjælper dig til, hvordan du kommer du i gang.

Det første spadestik

Grav ned i historien og find detaljer om dine forfædres liv og færden i landets kirkebøger og folketællinger, der hører til slægtsforskningens vigtigste kilder. Her finder du de mest grundlæggende oplysninger om enkeltpersoner og deres livsforløb. Kirkebøger og folketællinger er således et godt sted at begynde sin slægtsforskning.

Kirkebøger
Den første danske kirkebog blev ført allerede i 1573, men først under Christian IV blev kirkebøger almindeligt udbredt i hele landet ved kongelig forordning i 1646. Kirkebøgerne indeholder optegnelser om:

  • Fødsel
  • Konfirmation
  • Vielse
  • Død

Kirkebøger fra hele landet er tilgængelige på Rigsarkivets digitale kildesamling Arkivalieronline. Hvordan du kommer godt i gang med kirkebøger, kan du læse mere om i Rigsarkivets vejledning.

Sogne og herreder i Roskilde
Det er navnet på sognet, der er indgangen til at kunne lede i kirkebøgerne. Er du i tvivl om, hvilke sogne der har eksisteret i Roskilde gennem tiden, er der hjælp at hente.

Kender du navnet på lokalområdet, men ikke sognet kan Krabsens stednavnebase afdække både:

  • Sogn
  • Herred
  • Amt

Nuværende sogne kan ses på sogn.dk. Som supplement kan du desuden benytte DIS-Danmarks kort over amt, herred og sogn, der dækker over Danmarks amter fra 1793 til 1970.

Kirkeligt eller borgerligt viet?

Muligheden for at blive borgerligt viet blev indført i 1851. Mens kirkelige vielser er registreret i kirkebøgerne, er borgerlige vielser indført i særlige borgerlige ægteskabsbøger. Borgerlige vielser foretaget i Roskilde fra 1923-1961 er digitaliseret og kan findes på Arkivalieronline.

Kom godt i gang med Rigsarkivets vejledning til borgerlige vielser.  

Folketællinger

Du kan også kaste dig over folketællingerne, som er en anden fremragende hovedkilde til slægtsforskning. Siden 1787 er folketællinger blevet afholdt lokalt over hele landet med jævne mellemrum frem til 1970. Folketællingerne er en grundlæggende registrering af landets befolkning og rummer oplysninger om alle medlemmer i en husstand, herunder tjenestefolk og logerende med detaljer om:

  • Navn
  • Alder
  • Stilling
  • Erhverv
  • Fødested

Folketællinger til og med 1940 kan findes på Arkivalieronline. Rigsarkivet har lavet en introduktion til folketællinger, som du med fordel kan benytte dig af.

Alle folketællinger for Roskilde er bevaret fra 1787 og frem.

Har din tipoldefar rusket tremmer?

Er der brodne kar i din slægt, kan du være heldig at finde hårrejsende historier om berygtede forfædre i gamle politiregistre. Ofte støder man på righoldige oplysninger om forbryderiske aner, da de som regel har sat de dybeste spor i kilderne.

Gå din slægt efter i sømmene i Politiets Efterretninger, som indeholder oplysninger om efterlyste i hele Danmark. Efterretningerne gemmer på alt fra barnemordersker og hestetyve til brandstiftere og offentlige fruentimmere. Efterretningerne findes digitalt i perioden 1867-1930 på Københavns Stadsarkivs hjemmeside.

Søg i indtastede kilder

Mange kilder til slægtsforskning er indtastede og gjort søgbare i databaser. Så behøver du ikke bladre gennem kilderne. Dansk Demografisk Database indeholder indtastede folketællinger og kirkebøger, som du kan søge i. Foruden folketællinger og kirkebøger kan du også her søge efter oplysninger i en lang række øvrige kilder på tværs af databaser.

Databaser over indvandrere og udvandrere

Hvis dine forfædre var indvandrere, kan du udforske Immigrantmuseets indvandrerhistoriske databaser. Her finder du blandt andet personer, som har fået dansk indfødsret mellem 1776 og 1960. Databaserne dækker også over personer, som fik arbejdsophold eller blev udvist.

I Det Danske Udvandrerarkiv kan du søge efter slægtninge i udvandrerprotokoller. Databasen er en landsdækkende arkivsamling, der rummer på spændende historier om dansk udvandring til hele verden. Udvandrede dine slægtninge til Amerika, kan du dykke ned i passagerlister i den store amerikanske database over immigranter, som indeholder fortegnelser over indvandrere, der ankom til Ellis Island i New York.

Andre nyttige hjælpemidler

Vejvisere
Kraks Vejviser er udkommet siden 1770 og er verdens ældste eksisterende vejviser. Kraks Vejviser findes i en digital udgave fra 1770-2008 på Københavns Bibliotekers hjemmeside.

Roskilde vejviser
Roskilde Lokalhistoriske Arkiv har en række lokale vejvisere for Roskilde. De ældste vejvisere er fra 1904 og indeholder både et gaderegister og et personregister. Download en oversigt over samtlige årgange nederst på siden.

Lokalvejviseren findes endnu ikke digitalt, men det er muligt at bestille den til et gennemsyn på arkivets læsesal. Arkivets åbningstider finder du her: https://www.roskildebib.dk/bibliotek/roskildearkiv

Skattemandtal
Roskilde begyndte i 1883 at føre mandtal for at få et overblik over skatteopkrævningen i byen. Skattemandtallene (1883-1939) er en nyttig kilde til oplysninger om bopæl og skattepligtig indtægt. Skattemandtallene findes endnu ikke digitalt, men kan bestilles til gennemsyn på arkivets læsesal.

Historiske fotografier
Leder du efter historiske billeder af Roskilde, kan du besøge FOTOTEKET, hvor du kan udforske Roskilde Arkivernes fotografiske samling.