Maleri af V. Marstrand: Portræt af Otto Marstrands to døtre og deres vestindiske barnepige. Kilde SMK
Maleri af V. Marstrand: Portræt af Otto Marstrands to døtre og deres vestindiske barnepige. Kilde SMK

Dyk ned i de digitale kilder

09.09.22
Gå på opdagelse i de digitale kilder

Har du lyst til at få informationer om den danske kulturarv – så er der masser at hente her på denne side. Du kan gå på opdagelse i Det Kongelige Biblioteks digitale samlinger, i Statens Museums digitale SMK Open, danmarkshistorien.dk fra Århus Universitet og Nationalmuseets online samling.

Billede af Dronning Dorothea

Det Kongelige Biblioteks digitale samlinger : Billedsamlingen

En af de digitale samlinger er Billedsamlingen. Samlingen omfatter digitaliserede kobbertryk, tegninger og fotografier af personer, steder og begivenheder. Samlingen er ordnet i emnekategorier som postkort, portrætter, bladtegninger etc.

Du finder den Den Kgl. digitale billedsamling her sammen med deres andre samlinger.

Maleri af V. Marstrand: Portræt af Otto Marstrands to døtre og deres vestindiske barnepige. Kilde SMK

Statens museum for kunst :  Onlinesamlingen SMK open

SMK Open er din indgang til viden om landets største kunstsamling. Her kan du finde viden og materiale om kunstværker indsamlet af de danske konger og senere af den danske stat gennem århundreder.
Du kan finde information om kunstværkerne i form af billeder, 3D-modeller, forklarende tekster samt lyd
og video. Værkerne kan desuden downloades til fri afbenyttelse i videst muligt omfang. 

Denne vej til SMKs åbne samling
 

Malet af C.A. Lorentzen (1746 – 1828): Dannebrog falder ned fra himlen i 1219 i Estland (1809), Statens museum for kunst

Århus Universitet: danmarkshistorien.dk

Sitet danmarkshistorien.dk er en del af Historisk Afdeling ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Hjemmesiden blev lanceret i maj 2009 og har siden da formidlet forskningsbaseret viden om Danmarks historie udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere primært fra Aarhus Universitet. Formålet med danmarkshistorien.dk er at give offentligheden og undervisningssektoren mulighed for at få kvalificeret og tilgængelig information om Danmarks historie formidlet af fagfolk.

Hjemmesiden fungerer både som et frit tilgængeligt online historieleksikon og en digital historiebog. Her kan du i øjeblikket finde lidt over 1160 leksikonartikler, ca. 1200 kilder samt et online kursus i danmarkshistorie med både tekst, film og quizzer. Dertil kommer 16 e-bøger, ca. 98 korte film, 160 lydklip, spil, quizzer, mytedrab, et interaktivt danmarkskort og en tidslinje.

Denne vej til danmarkshistorien.dk 

 

Nationalmuseet  onlinesamlinger

Stor online samling af kulturhistoriske fotos. Samlingen rummer fotografier af museets genstande samt billeder fra etnografiske ekspeditioner og arkæologiske udgravninger.

Denne vej til Nationalmuseets store online samling