5 gode brætspil i kulturhuset Cosmos

09.12.22
Vi går en koldere tid i møde, og så er det jo oplagt at bruge tiden inden døre over et godt brætspil.

Vi har en samling af brætspil man kan komme og spille på bibliotekerne i Viby, Jyllinge og Roskilde. Spillene roterer et par gange om året mellem de tre biblioteker, så der er lidt nyt at prøve indimellem.

Vi har også en lille samling på Gadstrup bibliotek som man desuden kan låne med hjem, eller der kan bestilles fra andre biblioteker via bibliotek.dk eller ved at spørge bibliotekaren. Du må også hjertens gerne sende mig en mail på lassekj@roskilde.dk hvis du har spørgsmål til brætspil.

Herunder er en liste over spil du de næste par måneder kan spille i Cosmos:

7 wonders

I dette spil handler det om at tænke strategisk og bygge den bedste oldgræske by.

Skal du gå efter at opruste din militærmagt? Eller skal du måske skaffe råmaterialer eller penge? Eller satse på videnskab eller kultur?

En interessant krølle ved spillet er at bygningsplanerne går på omgang mellem spillerne. Det vil sige at de bygninger, du ikke selv vælger at bygge, bliver tilbudt modstanderen, hvilket giver et ekstra lag i de strategiske overvejelser.

Spillet er en klassiker tilbage fra 2010, men vores udgave er 2020-udgaven som har givet spillet lidt lækre kvalitetsmæssige løft.

 

Ticket to Ride: Europe - 15th Anniversary Edition

Ticket to Ride er et super populært brætspil, der har vundet et hav af priser. Et så feteret spil fortjener en lækker indpakning, og det må man sige 15 års jubilæumsudgaven er: Alt lige fra den store flotte spilleplade til de små detaljerede vognsæt er udsøgt udført og giver lidt ekstra til den i forvejen fremragende spiloplevelse.

Spillet går ud på at forbinde forskellige storbyer i Europa ved at oprette togruter på tværs af landene. Det er simpelt og hyggeligt.

 

Unlock! Escape Adventures

Unlock!-serien tilhører gruppen af ”Escape Room”-spil, som er blevet meget populære de seneste år.

Hvert spil har tre scenarier, foruden et lille tutorial-spil, du kan spille i stedet for at tygge dig igennem en tør regelbog for at forstå spillet – smart!

Scenarierne består af en bunke kort, der byder på forskellige gåder, og som også fortæller en lille historie. Det er skægt at sidde og gruble over sammen med andre, men hvis du tror, du er skarp nok, kan du også prøve kræfter med spillet alene.

Spillet kræver at man henter Unlock!-appen til sin smartphone eller tablet.

 

Codenames

I dette selskabsspil gælder det om at tænke kreativt med ord. To hold af hemmelige agenter dyster om at være de første til at finde deres spioner ude i felten. Felten består af 25 forskellige ord, der hver repræsenterer enten en af de to holds agenter, en uskyldig forbipasserende eller en dødsensfarlig snigmorder!

Måden man finder sine spioner på, er ved at spionlederen finder på ord, der udelukkende relaterer sig til sit holds egne agenter – og det er langt lettere sagt end gjort! Som sagt skal man være kreativ, og der er rig mulighed for frustration af den sjove slags, når tankegangen mellem holdleder og hold ikke stemmer overens.

 

Planet

”Spillepladen” i Planet er ret unik og interessant. Den består af en 12-sidet magnetisk klode til hver spiller, og igennem spillets 12 runder skal den udstyres med forskellige biosfærer for at tiltrække dyr.

Dyrenes habitatpræferencer kan man se på forhånd, men hvilke biosfærer spillerne kan vælge imellem bliver afsløret fra runde til runde, så det kan være svært at vurdere hvilke stykker, der passer bedst på kloden i det lange løb.

Hver spiller har desuden et hemmeligt mål om at skaffe så meget af én type biosfære som muligt, hvilket gør udvælgelsesprocessen af planetens byggesten endnu mere interessant.

 

Andre spil, du kan spille i Cosmos indtil vi roterer samlingen i i marts 2023:

Battle Sheep

Battleship

Blackhole – out of this world

Kalaha

Ludo

Onitama

Pictureka!

Professorspillet

Vilde væsner og sære steder (lavet i forbindelse med læselyst-projektet af samme navn)