Det bedste fra 2021
Det bedste fra 2021

Årets bedste

Bibliotekarerne har fundet deres favoritter

Fem af vores dygtige og bog- og musikglade biblitekarer har vredet hjernerne og fundet deres favoritter fra 2021 frem. 

Årets ungdomsbog: Blackout

Børne- og ungebibliotekar Pia Petersen anbefaler Blackout af Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk og Nicola Yoon.

En af de bedste ungdomsbøger, jeg har læst i 2021 er ’Blackout’. Bogens handling foregår under en kæmpe strømafbrydelse, der har mørklagt hele New York. Lyset slukker på kontorer og i butikker, metroen kan ikke køre og lyssignalerne er gået ud. Med dette som bagtæppe følger vi seks unge par i deres liv og deres søgen efter kærlighed. Ideen til bogen opstod da Dhonielle Claytons niece stillede spørgsmål ved, at der ikke fandtes store kærlighedshistorier med unge sorte personer i hovedrollen.

Årets album: "Chemtrails over the country" & Blues Banisters af Lana del Rey

Musikbibliotekar Ulla Lyhne har fundet Lana del Reys to album fra 2021 frem.

Amerikanske Lana Del Rey har for længst slået sit navn fast som mørkets croonerdronning. Hun er særdeles produktiv og har i årets løb beriget os med hele to albums. ”Chemtrails over the country club” udkom i marts og ”Blue Banisters” i oktober. De to albums er forskellige i produktion og udtryk, med alt fra retro og nostalgi til klaverballader, over hip hop grooves.  Lana Del Reys umiskendeligt smukke vokal står centralt i lydbilledet og pryder øregangene.

Årets skønlitterære udgivelse: Rosarium

Bibliotekar Ann Luther Torp fremhæver Charlotte Weitzes Rosarium som årets favorit. 

Charlotte Weitze har skrevet en vildtvoksende slægtsroman, der også er en klimaroman – og ingen af de mærkater er dækkende, for ’Rosarium’ er helt sin egen. Universet er realistisk-genkendeligt, men blandet op med en solid dosis fantastiske elementer. Fx et menneske, der lever af lys, og planter med menneskelige egenskaber. Vi følger en slægt, hvor medlemmernes forskellige relationer til naturen er i fokus. Og hvor nogen fødes med et særligt grønligt skær i huden. Historien forgrener sig og knopskyder, så fyld rygsækken med litterær eventyrlyst og drag med Weitze ud i den vilde natur.

Årets børnebog: Ti knive i hjeret

Børnebiblitokar Réne Toft anbefaler Nora Dåsnes' Ti knive i hjertet som årets bedste børnebog. 

Ti knive i hjertet er en fantastisk graphic novel om Tilde, der står lige på tærsklen fra barn til ungdom. Om at være fanget mellem veninder der vil lege og dem der kun vil ”være sammen”. Om veninder der får kærester. Om ikke at vide hvad der sejt længere. Om fars løftede øjenbryn. Om at blive forelsket. I en pige! Ti knive i hjertet er en rørende, smukt illustreret moderne klassiker om den svære overgang.

Årets tegneserie: En dag - altid 

Bibliotekar Morten Langkilde fremhæver Jordi Lafebres tegneserie fra 2021. 

En historie om et livslangt platonisk kærlighedsforhold mellem Ana, der er borgmester i en lille fransk by, og Zeno, der er boghandler og universitetsstuderende. Historien er fortalt baglæns, således at bogen starter i nutiden, og derefter gradvis går tilbage i tiden, hvor den beskriver Ana og Zenos forhold helt tilbage til deres første møde.

Det er en sød og underholdende kærlighedshistorie med moderne, udtryksfulde og livlige tegninger. Den er overvejende udført i et statisk layout med seks billedruder pr. side, og det gør historien nem at afkode –  også for dem, der normalt ikke læser tegneserier.

Årets bedste fagbog: Kvinde kend din historie

Bibliotekar Jan M. Johansen har fundet Gry Jexens hit fra 2021 frem og udnævner Kvinde kend din historie til favorit. 

Årets fagbog må være Gry Jexens ’Kvinde kend din historie’, der med 50 kvindeportrætter viser sider af danmarkshistorien, vi alle burde være bedre bekendt med. Bogen er tematisk opdelt og under ’Magt & Politik’ finder man eksempelvis en kendt skikkelse som Ebba Strange og den måske for mange af os mindre kendte dronning Dorothea, mens man under ’Uddannelse’ f.eks. finder imponerende Inge Lehmann.

 ’Kvinde kend din historie’ rammer på bedste vis tidsånden, men vigtigere endnu, så er den informativ og gør læseren klogere på nogle af de mennesker, der har formet den verden, vi lever i. Mennesker, der fortjener, lidt opmærksomhed.

Materialer