Bibliotekar Morten Langkilde

Antihelte i tegneserieformat

18.01.21
Jeg kan godt lide fortsatte serier, for de giver mulighed for at lære hovedpersonerne bedre at kende.

Deres karakteristika tilføjes nye sider, efterhånden som historierne udvikler sig. Her er to serier med hovedpersoner, der er klassiske antihelte, men som man som læser holder mere og mere af undervejs.

Kajko og Kokosz, af Janusz Christa

'Kajko og Kokosz' er noget så sjældent som en polsk tegneserie udgivet på dansk. Serien foregår i middelalderen, tilført magi i form af hekse og uhyrer. Hovedpersonerne er den kvikke Kajko, og hans makker, den stærke men selvoptagne Kokosz. De er begge i tjeneste som krigere hos den fredselskende høvding Pacifislav. Deres by er under angreb fra de skurkagtige nidriddere, og det roder Kajko og Kokosz ud i en række underholdende problemer.

Det er underfundigt humoristisk, og ligner ikke rigtigt noget vi tidligere har set på dansk, selv om den åbenlyst er inspireret af fransk/belgiske serier som 'Asterix' og 'Henrik og Hagbart'. Det er cool tegnet, med rimelig energi og god bevægelse. Historien er sjov, uden at være hylemorsom, men hovedpersonerne er nemme at holde af, og som en halv times underholdning fungerer det supergodt.
 

Ork-sagaen, af Peter Snejbjerg, Jan Bratenstein og Michael Peinkofer

'Ork-sagaen' er oprindeligt skrevet som ungdomsfantasybøger af Michael Peinkofer. Omsat til tegneserieformatet af Jan Bratenstein, og så det vigtigste: tegnet af danske Peter Snejbjerg, der bl.a. har arbejdet for DC Comics og samarbejdet med legendariske Garth Ennis. 

Serien handler om de to orkbrødre Balbok og Rammars kamp mellem lysets og mørkets kræfter. Historien udvikler sig over flere album, så man som læser lærer hovedpersonerne godt at kende. Snejbjergs fantastiske tegninger har enorm energi, især i kampscenerne, hvor der virkelig er fart på. Særdeles veludført fantasy! Der er kommet 3 bind i serien og flere er på vej.

Af Morten Langkilde, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne


 

Materialer