Bogforside

Den inspirerende og provokerende litteratur

Af Jan M. Johansen, bibliotekar, Roskilde Bibliotekerne.

God litteratur må gerne have lidt kant og mane til eftertanke. Det gælder særligt for faglitteratur. For en ting er at få serveret noget information, men vi skal jo også gerne tænke over den og bruge den.

Nedenfor er tre bøger, der hver især inspirerer, provokerer og især giver stof til eftertanke og yderligere debat.

Alverdens Vikinger af Jim Lyngvild 

Personen Jim Lyngvild kan provokere mange, men det, at han med 83 portrætter satte ansigt og krop på vikingerne, provokerede endnu flere, og førte til en fascinerede debat om historisk korrekthed og brugen af fotografierne i Nationalmuseets ”Mød Vikingerne”-udstilling.  

Alverdens Vikinger er en gudesmuk fotobog og debatten til trods, så vækker den nysgerrighed og en interesse i at vide mere om vor famøse forfædre og -kvinder.

Selvbyggerbørn af Merete Riisager

Den tidligere undervisningsminister kan utvivlsomt også vække til debat, men særligt, når Riisager som i Selvbyggerbørn lægger op til en diskussion om børneopdragelse, identitetsdannelse, og de voksnes ansvarsfralæggelse, når det kommer til selv samme.
Selvbyggerbørn er en skarpt skrevet og interessant debatbog om et emne, der med rette fylder meget, og kan derfor anbefales vidt og bredt.

Mod til at tvivle - en fortælling om eksil, humanisme og hvilken forskel et bibliotek kan gøre af Ahmed Akkari

Få personer har vakt så mange følelser og så megen vrede som Ahmed Akkari, hvilket han heller ikke lægger skjul på eller forsøger at bortforklare. Og netop Akkaris meget nøgterne syn på egne vildfarelser og fejl er en af bogens store styrker At Akkaris aha-øjeblik til dels kommer på et bibliotek med en bog i hånden gør heller ikke bogen værre.

Mod til at tvivle er en rørende og velskrevet fortælling om et menneskes rejse fra ideologisk mørke ind i det humanistiske lys, der efter endt læsning giver en troen tilbage på sine medmennesker.
 


 

Materialer