Diversitet og repræsentation

13.10.21
Den bedste måde at forstå andre på, er ved at prøve at sætte sig i deres sted.

Litteratur er fantastisk som middel til at forstå andre mennesker - eller sig selv. Gennem bøger kan man træde i andre menneskers fodspor, opleve deres liv set indefra, sætte sig ind i deres inderste tanker eller finde nogen, som har det nøjagtigt som man selv har det.

Et af tidens store temaer er repræsentation og diversitet - hvordan vi alle er forskellige og hvordan vi kan respektere hinandens forskelligheder. På eReolen Global og i app'en Libby findes der et stort udvalg af bøger, som lader dig se verden med andres øjne. Vi har udvalgt disse fem:  

Tommy Pico: Feed 

Tommy Pico skriver om sult - både fysisk (mad, musik, sex) og følelsesmæssig (opbrud, ensomhed, intimitet). Feed handler om den unge, homoseksuelle amerikanske indianer Teebs. Bogen er nærmest ét langt digt, der føles som et nonstop feed af sociale medieindlæg, men det er intet mindre end berusende og ofte meget dybtgående. Han får dig både til at grine og til at føle sit dybeste tab på næsten hver eneste side, mens han vandrer gennem New York's High Line park med et nyligt knust hjerte.

Peck Dale: The Garden of Lost and Found 

James Ramsay er en 21-årig mand, der opdager, at han har arvet en bygning i New York fra sin mor, som forsvandt fra hans liv kort efter hans første fødselsdag. Siden han var 19, har han boet alene i en lille by i Kansas, hvor han af og til har haft omgang med en 55-årig rejsende sælger, han kun kender som Trucker. Lige før James får at vide, at hans mor er død, fortæller Trucker ham, at han er smittet med HIV. Forvirret og rystet flytter James ind i No. 1 Dutch Street. Grunden er millioner værd, men ejendommen er i elendig stand. James står over for et valg: at sælge bygningen for en lille formue eller forsøge at afværge den stigende strøm af skatter, som får ham til at miste sin eneste forbindelse til en mor, han aldrig kendte.

Nicole Dennis-Benn: Here Comes the Sun 

På et overdådigt feriested i Montego Bay skynder Margot sig at sende sin yngre søster, Thandi, i skole, så hun kan undgå den samme skæbne som Margot selv - nemlig at sælge seksuelle ydelser for at overleve. Da planerne om et nyt hotel truer deres landsby, ser Margot ikke kun en mulighed for at opnå økonomisk uafhængighed, men måske også en chance for at indrømme sin kærlighed til en anden kvinde.

Casey Plett: Little Fish  

Wendy Reimer er en tredive-årig transkvinde, der støder på antydninger af, at hendes afdøde bedstefar måske selv var transkønnet. Først afviser hun denne åbenbaring, da hun har andre problemer i sit liv, men efterhånden bliver Wendy tiltrukket af de tabte stykker af sin bedstefars liv og fast besluttet på at opklare mysteriet om hans sandhed. Skiftevis varmhjertet og dyster, desperat og munter, udforsker Little Fish en transseksuel kvindes liv, efterhånden som hendes fortid og fremtid bliver uigenkaldeligt sammenflettet.

Vivek Shraya: She of the Mountains (lydbog) 

She of the Mountains er en smukt illustreret roman af Vivek Shraya. Shraya sammenvæver en lidenskabelig, nutidig kærlighedshistorie mellem en mand og hans krop med en gen-fortælling af hinduistisk mytologi. Begge fortællinger undersøger kompleksiteten af ​​køn og de skadelige virkninger, som forudfattede meninger om køn og seksualitet kan have på det menneskelige hjerte.

Materialer