Drømmen om fremtiden

27 sci-fi læsetips

Mennesket er en nysgerrig størrelse, der siden de tidligste tider har kigget op og drømt om de fjerne stjerner. Det ukendte drager os og stikker til vores fantasi, og det ser vi særligt i en genre som science fiction.

Men det er, som navnet antyder, mere end blot fantasi.

Den Store Danske definerer science fiction som ”(en) mere eller mindre fabulerende tematiseringer af (natur)videnskabens resultater og anskuelsesmåder, og hyppige emner er højteknologiske fremtidssamfund, rumrejser, tidsrejser, væsner fra andre kloder, robotter, kunstig intelligens, Jordens undergang o.l..”.

Med andre ord, så er der tale om fiktion, der i stil og indhold trækker på videnskabelige elementer. Kombineret med den menneskelige nysgerrighed og drømmen om stjernerne gør det genren til noget ganske særligt.

God science fiction giver vores drømme vinger, inspirer os til at bevæge os fremad og til at skabe en bedre morgendag, og mere kan man ikke ønske sig af god litteratur.

Bare tænke på, at Igor Sikorsky med stor fornøjelse læste Jules Verne og gav ’Robur, luftens erobrer’ kredit for at have inspireret ham til at udvikle helikopteren. Robert H. Goddard fik ligeledes vakt sin interesse for himmelrummet og raketter ved at læse science fiction. I Goddards tilfælde var det H.G. Wells ‘Klodernes kamp’, der fyrede op under hans fantasi og gav ham drømmen om interplanetær flyvning.

Det er stort set umuligt at finde en stor opfinder, ingeniør eller raketforsker, der ikke har læst science fiction som ung, og meget rammende skrev Jules Verne da også i ’Jorden rundt på 80 dage’, at ”alt hvad en mand kan forestille sig, kan en anden mand skabe.”

Og  i god science fiction er der fuld gang i forestillingsevnen. Det er bøgerne nedenfor gode eksempler på.

Go’ læselyst.

Materialer