Du er selv helten

Dyk med ned i en verden af interaktive spil og bøger, hvor det er dig og dine valg, der bestemmer udfaldet. Alt fra klassisk Dungeons and Dragons til moderne samtidspolitiske playstationspil.

I 1970erne udviklede Gary Gygax og Dave Arneson et bordrollespilsunivers (’pen and paper’ rollespil), der tillod spillerne at være medskabere i universets og historiens udvikling. Jeg hentyder selvfølgelig til Dungeons and Dragons. Det tillod de unge at fordybe sig i fantasiens verden og være kreativt medbestemmende på spillets og handlings univers. Dungeons and Dragons blev en kæmpe succes og er det stadig efter mange videreudviklinger.

Der findes i dag et hav af bordrollespil både internationale som World of Darkness, Warhammer, Pathfinder og danske som Ulvevinter og Fusion. Hvis du er interesseret i bordrollespil, men aldrig har prøvet det, så kan jeg varmt anbefale Christian Fuhlendorffs podcast Stemmernes Tårn, hvor du kan opleve Dungeons and Dragons spillet over radio. Det lyder måske mærkeligt, men det er virkelig fedt. Særligt hvis du er fantasnørd som mig, men aldrig har spillet bordrollespil. Fuhlendorff er spilmesteren, der til hver historie har tre kendte danskere i studiet med ringe erfaring indenfor bordrollespil. I januar startede en ny sæson af Stemmernes Tårn, hvor han spiller med fire faste deltagere i '5. edition' af Dungeons and Dragons. Både 2018- og 2019-sæsonen kan findes i iTunes.

Ud af den interaktive ’du er selv hovedpersonen’-tanke (choose your own adventure) skabte Steve Jackson og Ian Livingstone i 1980erne bogserien Sværd og trolddom. Bøgerne lader på bestemte punkter i historien læseren vælge mellem forskellige handlingsmuligheder, der så resulterer i forskellige historier og slutninger. Hvis du som barn har siddet med en bog og bladret frem og tilbage, så ved du, hvad jeg mener. De fleste tænker måske på fantasybøger, men man kan finde bøger både med krimi, gys eller romantik. På Aabenraa Bibliotekerne har vi flest 'du er selv hovedpersonen'-bøger i børneafdelingen, men der findes et udvalg til voksne læsere, særligt på engelsk.

Computerspils- og konsolspilsverden har også brugt den interaktive metode. Dragon Age: Inquistion er et af de helt store eksempler i fantasygenren, sammen med klassiske rollespilsuniverser som World of Warcraft og The Elder Scrolls. Mens et spil som Heavy Rain kombinerer drama, krimi og action. Detroit – become human er sat i 2038, hvor man spiller som tre androider, der går fra at være følelsesløse robotter til individer.  

Der er lidt af hvert for hele familien på denne liste. Vitnerferien kommer inden længe, måske skal i starte jeres helt eget eventyrhold og begive jer ind i bordrollespilsverden? 

Oprindeligt skrevet af Aabenraa Bibliotekerne.

Materialer