Detektiv

Fem nye krimier

01.07.19
Værd at pakke i kufferten.

Her er en række anbefalinger af nyere krimier som er værd at pakke i kufferten.

Den norske krimi "Jeg vil savne dig i morgen" er det første bind i en planlagt serie med den tidligere politimand Thorkild Aske. Han har lige afsonet en længere fængselsdom for manddrab.
Så det er et atypisk udgangspunkt for en krimi hvor Aske får til opgave at spore en bekendts søn. Romanen beskries i øvrigt som ambitiøs men måske ikke helt vellykket. Den kommer på listen fordi den også anmeldes som sprogligt velskrevet og der er nu noget med de dybe norske dale...

Et sikkert kort er til gengæld den altid velskrivende Michael Connelly. Han har en lang serie bag sig med hovedpersonen - den lettere drikfældige Harry Bosch. Nu får Bosch imidertidig selskab af en ung kvindelig kollega Renée Ballard i opklaringen af en gammel sag om en myrdet 15-årig pige. For kendere af Connelly serier men fordi de er sprogligt meget vellykkede så følger man gerne Ballard og Bosch ud på eventyr. Romanen hedder "Mørkets Ridder"

I Italien finder man forfatteren Natalia Dalbuono og hun debutterede sidste år på dansk med krimien "Fordærv". I 2019 er der så kommet en efterfølger med titlen "Amerikaneren". Hovedpersonen er kommissær Scamarcio og de kan varmt anbefales at pakke i kufferten. Især hvis rejsen går til Italien. Det er solide politkrimier med avancerede men velkostruerede plots som fører læseren rundt i den italienske underverden og som faktisk bruger de noget særegne italienske magtforhold aktivt i romanen. 

Sverige er som bekendt et land med en solid krimitradition og mange svenske krimier oversættes til dansk. Camilla Grebe er forfatter til en af de mere roste svenske serier i nyere tid. Hendes hovedperson skifter fra roman til roman. I den nyeste er det den unge Samuel som spiller hovedrollen. Han havde en birolle i de tidligere bind. Men nu er den unge mand smidt ud hjemme fra. (Forældrene opdagede pusher virksomheden) og må nu tage et job som handicaphjælper. Kort tid efter meldes Samuel savnet.Velskrevet og spændende krimi med titlen "Dvale"

De danske forfattere har også i en lang årrække været godt med på krimibølgen. Lone Theils fik for et par år siden en solid succes med "Pigerne fra Englandsbåden" og nu er hun tilbage med krimien "Savnet". Det er historien om en sporløst forsvunden lille pige som tilsyneladende dukker op hele ti år senere. Den får ros for et originalt plot og grundig indsigt i lokaliteter og politiarbejde. 

Oprindeligt skrevet af Jarl, Skanderborg Kommunes Biblioteker.

Materialer