stok foto natur

Fugle i gode romaner, digte og essays

27.02.20
En fugl i hånden er bedre end ti på taget – og hvordan er dem, du finder i bøgerne?

Anbefalet af Bibliotekar Ann Luther Torp.

Det vrimler med fugle ikke kun i naturen, men også på skrift. Fuglen er en populær gæst i skønlitteraturen, og her får du anbefalinger til gode læseoplevelser i digte, romaner og essay.


Hieronymus Justesen Ranch: Fuglevise (digte)

Digtet er skrevet af Viborg-præsten Ranch i slutningen af 1500tallet. Falken, musvågen, kragen og viben er bare nogle af de mange fugle, som Ranch karakteriserer i digtet – og som han benytter til indirekte at sige noget om mennesker.

Edgar Allen Poe: Ravnen (digte)

Poes digt fra 1845 er med sin dystre stemning, natsorte skygger og død et af de mest kendte i amerikansk poesi. Hovedpersonen i digtet sørger over tabet af sin elskede Lenore. Han får besøg af en ravn, og spørger den, om han skal møde Lenore igen i dødsriget. ”Aldrig mer’” svarer ravnen.

Birgitte Krogsbøl: Dyr med næb ordnet efter antal (digte)

Birgitte Krogsbølls digtsamling fra 2013 emmer af sprogligt overskud, mens den udfordrer vores traditionelle måde at forstå verden på. Hun kategoriserer dyr, herunder fugle, efter forskellige karakteristika og leger samtidig med sproget. En af fuglene i digtsamlingen er f.eks. en lommelærke.

Dorte Nors: Hejren (novelle)

Dorte Nors fik i 2013 en novelle trykt i det anerkendte amerikanske litteraturtidsskrift The New Yorker som den første dansker nogensinde. Novellen var Hejren fra novellesamlingen Kantslag. I den lille, fortættede fortælling går hovedpersonen tur i Frederiksberg Have, hvor synet af en hejre sætter gang i en stime af foruroligende tanker.

Maja Lucas: Min far kan lide fugle (roman)

Der optræder mange fugle i Maja Lucas’ fine fortælling om en skilsmisse set gennem barnets øjne. Bogen består af 72 korte tekststykker, der tilsammen beskriver en families opløsning. Det kan lyde som hård læsning, men det lyriske sprog, som Lucas benytter, gør det til en stærk og smuk læseoplevelse.

Jonathan Franzen: Længere væk (essaysamling)

Jonathan Franzen er bedst kendt i Danmark for romanen Frihed, der kom på dansk i 2011, men han har også skrevet essays. I essaysamlingen Længere væk kombinerer han sin bekymring for truede fuglearter med sin begejstring for skønlitteratur. Han anbefaler forskellige romaner og forfatterskaber, så der er masser af tips til gode læseoplevelser i denne bog.

 

Materialer