Gå helt digitalt med Grundtvig

27.05.24
Gå på opdagelse i de digitale kilder om Grundtvig

N.F.S. Grundtvig (1783–1872) var en af de betydeligste personligheder i 1800-tallets danske åndsliv. Grundtvig var digter, præst, historiker, politiker, filolog og pædagogisk tænker. Hans omfattende virke har sat afgørende præg på dansk samfundsbygning, kultur og kirkeliv.  

Et godt sted at starte, hvis man vil beskæftige sig med Grundtvig, er i Arkiv for Dansk Litteratur (ADL), hvor du finder 695 tekster af Grundtvig selv. Du finder også et uddybende forfatterportræt af Grundtvig udarbejdet af Flemming Lundgreen-Nielsen. 

Det Kongelige Bibliotek

På det Kongelige Biblioteks hjemmeside kan du finde forskellige tekster af Grundtvig under open acces. 

Har du brug for at få sat billeder på hvordan Grundtvig så ud, kan man gå på opdagelse i det Kongelige Biblioteks digitale billedsamling. Her finder du en lang rækker gengivelser af billeder, tegninger m.v. af Grundtvig – fra helt ung, til den velkendte ældre herre med det store hvide skæg. 

Det er også muligt at se, hvordan teksterne tog sig ud direkte fra Grundtvigs egen hånd. Grundtvigs arkiv befinder sig i Det Kgl. Biblioteks Håndskriftsamling, og hele arkivet er digitaliseret. Det indeholder mere end 3600 manuskripter til især prædikener. 

Andre gode digitale steder

Læs om N.F.S Grundtvig på lex.dk og danmarkshistorien.dk. Her kan du få et godt overblik over Grundtvigs liv og virke.

GV - Grundtvigs Værker er en tekstkritisk og kommenteret udgave af de værker, som N.F.S. Grundtvig fik trykt i sin levetid. 

Billeder af N.F.S Grundtvig på SMK open (til fri brug)