Guide til naturoplevelser

15.05.20
... i Roskilde Kommune. Udforsk fjord, skov, sø og strand.

Selvom vi for hver dag får adgang til flere aktiviteter, er der stadig mange begrænsninger i vores dagligdag. Heldigvis er en af de ting vi kan benytte os af ikke langt væk – og så er den gratis.

Det er godt for både legeme og sjæl at benytte naturen. Den er åben døgnet rundt og klar til at blive besøgt, enten i eget behageligt selskab eller i følgeskab med andre – i behørig afstand, naturligvis. Så hvis du har mulighed for det kan du snøre vandrestøvlerne, tage løbeskoene på eller bestige cyklen og komme afsted.

Roskilde er en kommune med mange forskelligartede naturtilbud. Her er fjord, skov, sø og sågar strand. Du kan finde masser af inspiration i følgende publikationer og hjemmesider:

Naturperler i Roskilde Kommune
En folder lavet i samarbejde mellem Roskilde Kommune og Danmarks Naturfredningsforening.

Nationalpark Skjoldungernes Land
Her kan du blandt andet se et kort over området og downloade en gratis app med turforslag.

Endvidere er der masser af god inspiration at hente på Naturstyrelsens hjemmeside.

Du kan også tjekke 'ud i naturen', som er et rent overflødighedshorn af forslag til aktiviteter i naturen.

Gåture

Selvfølgelig kan du bare gå ud i det blå, men ofte er det godt at have forberedt sig en smule hjemmefra.

En god måde at gøre det på er at downloade en af de mange vandreturspjecer, som biblioteket under normale forhold lægger frem til fri afbenyttelse. Så kan du selv printe kort og beskrivelse ud, før du tager en tur i Boserup Skov, til Gl. Lejre eller lidt længere væk som til f.eks. Køge Ås. Eller du kan benytte dig af en af de populære ruter langs Gudernes Stræde.

Naturstyrelsens turfoldere

Dansk Skovforening – private skove

Cykelmuligheder

De fleste steder hvor du kan gå kan du også cykle. Nogle steder har man desuden anlagt særlige cykelspor til mountainbike, hvor man kan give den gas og udelukkende koncentrere sig om udfordringerne i terrænet.
Her kan du se lidt om mulighederne – og om hvordan man bedst benytter dem.

Fugleture

Hvis du er specielt interesseret at studere fugle i det fri er der nogle steder, som er ekstra attraktive til det formål. Det gælder f.eks. Gundsømagle Sø
Her er to rummelige fugletårne, hvorfra man kan få et glimrende udsyn over området. Imellem de to tårne løber en træbelagt sti, hvor man kan gå og gemme sig i sivene.
På hjemmesiden kan du downloade en aktuel folder for hver årstid.

Andre gode fuglesteder i Roskilde er  bl.a. Bløden ved Risø samt Kattinge Sø. På Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside kan du læse mere.

Overnatning i det fri

Mange steder må du gerne slå dit telt op i naturen, først og fremmest i statsskovene. Her kan du læse om hvordan og se et kort over de tilladte steder.

Der er også mulighed for at benytte sig af et af de shelters, der er sat op forskellige steder i Roskilde.