Horroranbefalinger

Frygt er fedt! Bliv inspireret til mere gys.

Bibliotekar Ann Luther Torp talte om horror, gys og gru i litteraturen med bibliotekar og horrornørd Jan M. Johansen på Instagram Live. Jan har samlet hovedpointerne fra snakken og alle anbefalingerne - og flere til - i denne artikel.

Du kan se eller gense snakken på Instagram på @roskildebib eller @dengraabibliotekar

Frygt er fedt!
Vi elsker sært nok at blive skræmt halvt til døde.
Og det er der gode grunde til. Det gode gys er nemlig med til at gøre hverdagen mindre uhyggelig, når vi i fantasien kan lege med de ting, der skræmmer os. Det kan få en ellers til tider skræmmende hverdag, hvor vi har et minimum af kontrol eller indflydelse, til at virke velsignet normal.
Men det er mere end det.

Lær at begå dig i modgang
Vores indre hulemand eller –kvinde elsker nemlig også at mærke pelsen sitre. Det er et tegn på, man er i live, men samtidig er fiktionens univers også en tryg og sikker måde at lære på.

Neil Gaiman nævnte engang, at gode historier var en langtidsholdbar måde at videregive viden fra generation til generation, og det ser vi også med gysere. Gys lærer os, at sygdom er farlig, at man skal være agtpågivende om natten, holde sig fra store dyr med skarpe tænder eller lodne ottebenede skabninger.

Vi er simpelthen genetisk programmeret til at nyde det lille gys, fordi det er sundt og skærper vores reflekser og evner til at begå os. I det hele taget er de psykologiske mekanismer og goder mange, hvilket gør velskreven horror til god litteratur på mange niveauer.

Horror er altså både godt og sundt for os, og nedenfor finder du en liste med bøger, der burde kunne skræmme de fleste. I ’Det grufulde bibliotek’ finder du f.eks. et vue over gyset helt fra de tidligste fortællinger op til de mere nutidige, mens Mathias Clasen i  ’Monstre’, som er en del af Aarhus Universitets ’ Tænkepause’-serie, dykker ned i de psykologiske mekanismer bag det gode gys, og prisvindere som Gyrdir Eliasson og Teddy Vork viser genrens litterære kvaliteter.

Go’ læselyst.

Materialer