Hvis sommeren bliver rigtig varm, og man ikke kan slippe sin bog, så må man jo være kreativ.
Hvis sommeren bliver rigtig varm, og man ikke kan slippe sin bog, så må man jo være kreativ.

Hvad læser musikeren?

Roskildegenser Martin Gerup anbefaler en roskilde-forfatter, han har nær.

Du kender nok bedst musiker Martin Gerup fra Dieters Lieder og kæmpehittet "Dig og mig" fra 1988, men måske kender du ham også Roskilde Musiske Skole. Vi har talt med roskildegenseren Martin Gerup om, hvilke bøger han har pakket strandtasken med. 

Hvad skal du læse eller lytte til i sommerferien?

Jeg er i gang med ”Det her er Balkan”. Den er så spændende, at man ikke kan slippe den, selv når man skal ud og soppe. 

Hvilken bog vil du anbefale til andre?

Jeg vil anbefale ”Det her er Balkan”, som jeg selv er i gang med at læse. Bogen handler om den bulgarske kvinde Petja, der hver sommer tager til Grækenland for at tjene penge. Jeg har læst den i forskellige udgaver, for den startede med at handle om en kvinde, Elli, der arbejdede i køkkenet på min svigerindes græske restaurant. Jeg har fulgt bogens tilblivelse fra de fantastiske historier, som Elli kunne fortælle til nu, hvor den lige er udgivet på forlaget Gladiator. Dorte Schou, der har skrevet bogen, tog for et par år siden til Blagoevgrad, hvor Elli bor. Her fik hun øjenvidneberetninger fra de lokale om skiftet fra kommunisme til markedsøkonomi. Hvordan fattigdom og korruption fulgte med i systemskiftet. Men frem for alt handler den om Petjas kærlighed til sin søn og håbet om at kunne give ham et godt liv. ”Det her er Balkan” handler om et land, der er en del af vores europæiske fællesskab. Et land med mennesker, ligesom os, med håb og drømme, svigt, sygdom og død. Med humor, løgnehistorier og kærlighed. 

Jeg kender forfatteren rigtig godt. For jeg er gift med hende. Siden hun begyndte at skrive for 10 år siden, har hun udgivet 11 bøger. Jeg kan varmt anbefale dem alle. Også for børnefamilier, der ligesom os, elsker at læse højt for hinanden når man ligger på et hotelværelse eller i et telt et eller andet sted i verden og bare skal svømme hen i en god historie. 

Hvad byder sommeren på for dig?

Jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal i sommerferien. Nu kan vi heldigvis komme ud og spille igen, så der er lidt spillejobs i kalenderen.

Alma-bøgerne af Dorte Schou:
Vores børnebibliotekar René anbefaler også Dorte Schous børnebogsserie om Alma: I bøgerne ”For Vildt!”, ”Fest i klubben” og ”Helt gratis!” bestemmer man, hvordan pigen Alma skal rode sig ud af de problemer, hun får viklet sig selv ind i. I ”For vildt!” kommer Alma for eksempel til at lyve om, at en dreng fra en af de store klasser kan lide hende. Og pludselig ruller lavinen. Tre fine bøger med virkelige mange mulige veje at gå. Anbefales fra 8 år.

Find alle Dorte Schous bøger her

Følg med i vores sommerserie #byenlæser, og bliv inspireret sommeren igennem af lokale skikkelser. Se hele serien her