Er der liv i universet - kom til foredrag og få svaret. Foto: DTU
Er der liv i universet - kom til foredrag og få svaret. Foto: DTU

Fem spørgsmål om månen

En astrofysiker svarer

Michael Linden-Vørnle, astrofysiker (ph.d) og chefkonsulent ved DTU Space, besvarer fem spørgsmål om månen og afslører bl.a. sin egen yndlingsmåne. 

1. Hvorfor har Jorden kun én måne?
Det er stadig et åbent spørgsmål, hvordan Jordens måne er opstået. En af de mest sandsynlige forklaringer er, at Jorden meget tidligt i Solsystemets historie blev ramt af en klode, der var ca. på størrelse med planeten Mars – ca. halvt så stor som Jorden. Sammenstødet skabte en sky af stenmateriale i kredsløb om Jorden, der så klumpede sig sammen til Månen. Man kan derfor sige, at det er et tilfælde, at Jorden kun har én måne.

2. Hvor mange måner findes der i vores solsystem?
Der er netop nu 185 kendte måner i Solsystemet. Jupiter er med 79 kendte måner den mest månerige planet. Flere af Solsystemets måner er faktisk større end Solsystemets mindste planet Merkur: det gælder Saturns måne Titan og Jupiters måne Ganymede.

3. Har du en yndlingsmåne?
Min absolutte yndlingsmåne er Jupiters måne Europa. Den er dækket af et tykt lag af is, men under isen er der efter alt at dømme et dybt ocean af saltvand. Måske er der liv i dette ocean! I fremtiden vil vi formentlig sende en rumsonde til Europa for at undersøge månen og dens saltvandsocean.

4. Hvorfor er måner interessante at kigge nærmere på, når man gerne vil vide noget om universet?
Måner kan lære os meget om de processer og mekanismer, der har været på spil, da Solsystemet blev dannet for næsten 4,6 milliarder år siden. For Månens vedkommende, så er dens udvikling tæt knyttet til Jordens. Ved at studere Månen kan vi derfor også lære noget om vores planet.

5. Kan du anbefale en god bog, film eller et stykke musik, der handler om Månen?
En meget fascinerende film om Månen og udnyttelsen af Månens ressourcer er ”Moon” fra 2009. Filmen er spændende og lidt uhyggelig – og meget overraskende!

Mød Michael Linden-Vørnle til videnskabsdag

Torsdag 24/2 kan du blive klogere på universets udvikling, når vi får besøg af Michael Linden-Vørnle. 

I de senere år er atronomer, biologer, geologer m.fl. begyndt at arbejde sammen under overskriften "astrobiologi" for at søge efter svaret på om der er liv i det uendelige univers. Michael giver et overblik over universets udvikling "fra big bang til DNA" og præsenterer de seneste resultater fra astrobiologien. 

Læs mere om foredraget og køb din billet her

Materialer