Bibliotekar Ann

Kort og godt

Af bibliotekar Ann Luther Torp, Roskilde Bibliotekerne

Denne uge fejrer vi, at gode ting kommer i små pakker, når vi ser nærmere på dels en novellesamling og dels en roman, der har novellens stramme opbygning.

 

Emeli Bergman: Salt

Debutanten Emeli Bergman skriver mildt og indsigtsfuldt om mennesker, der mister, elsker og længes. Hovedpersonen i novellen ’Tennis’ får en bold i ansigtet, da hun spiller med sin kæreste Carl. Tennisbolden kommer farende og pludselig har hun blod i ansigtet. Bergmans noveller er ikke som denne tennisbold. De er fine, fjerlette og rammer ikke hårdt ved første møde. Flere af novellerne har seksualitet og (kommende) tab af kærlighed som emner.  I ’Tennis’ er hovedpersonens kæreste Carl stadig delvist en dreng, mens hun har bevæget sig længere ind i den voksne seksualitet. I novellen ’Anna-Sarah Franciska’ er der en ulighed i forholdet mellem stalddrengen og stutteri-ejerens ældre datter. Han er egentlig forelsket i en anden, men der ligger en stemning af noget uafvendeligt over hans spæde romantiske forhold til husets datter. Bergman skriver godt og fremmaner stemningsfulde billeder. Giv derfor disse noveller lidt ekstra opmærksomhed, hvis du ikke umiddelbart føler dig ramt af dem.


Johanne Thielst: Fugle står i tidevandet

Denne korte roman er stemningsmættet og fortalt med et smukt billedsprog. Tonen minder mig nogle steder om den islandske forfatter Jón Kalman Stefánsson. Historien handler om en dødsulykke og tiden før og efter tragedien. En ung mand kører galt og med sig i bilen har han to unge kvinder. De to passagerer bliver dræbt og chaufføren kommer i fængsel, hvor han tegner fugle der står i tidevandet. Romanen foregår fra 1965 og frem til 00’erne, så mere end 40 år dækkes på 127 sider. Det kan kun lade sig gøre, fordi forfatteren har et skarpt blik for det væsentligste og laver nøje udvalgte punktnedslag, som skaber den samlede historie. Romanen er en elegant komponeret og stærk fortælling om, hvordan dødsfaldene og fængslingen påvirker indbyggerne i den lille by, og trækker tråde gennem flere årtier. 

 


 

 

Tags
Materialer