Kulturstrøget x Golden Days

13.08.19
1989: 30-året for murens fald. Festival 6.-22. september.

Se, smag, lyt og få 1989 under huden fra 6.-22. september.

Roskilde Bibliotekerne, Roskilde Arkiverne og Kreativt hus for børn og resten af Kulturstrøget deltager i Golden Days Festival og sætter fokus på en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på. 

Hvad skete der med Berlinmuren og hvorfor fik det så stor betydning for eftertiden? Hvorfor er yngre generationer netop nu optagede af det neonfarvede årtis æstetik, fantasi og kompromisløshed?

Vi inviterer dig med tilbage til 1980’ernes årti og Berlinmurens fald gennem workshops, film, foredrag og udstillinger for både børn og voksne i september måned.

Telefonboks, fotos, film og Super Mario.

Pia Juul og T.S. Høeg har skrevet nye digte til den gammeldags telefonboks, vi stiller op i bibliotekets foyer, hvor du også kan høre gamle optagelser med digterne Michael Strunge og FP Jac, eller ringe og lytte til 80’erne larm og lyde og få litterær forbindelse til Europa bag jerntæppet.

Ved bibliotekets indgang kan du opleve en fotoudstilling, der zoomer ind på ungdomslivet i 1980’ernes Roskilde, i Kreativt hus for børn kan du kravle over muren i et 80’er sanserum, og børnebiblioteket inviterer til en hel spilledag med masser af retro-spillekonsoller, hvor du også kan høre om, hvordan Super Mario startede.
Til de historisk interesserede inviterer vi til filmaften med kortfilm, dokumentar og fiktion fra tiden, hvor Berlin var en opdelt by.

Få overblik over alle arrangementerne i Roskilde på www.kulturstrøg.dk

6. - 22. sept. litterær installation i åbningstiden på Roskilde Bibliotek / For voksne

Ring til 80'erne

Kom på en tidsrejse ind i den litterære og kunstneriske undergrund bag jerntæppet. I telefonboksen kan du ringe til 80’ernes larm og rastløshed i Berlin eller lytte til avantgarde lydkunst fra østblokken. Du kan høre gamle optagelser med Michael Strunge og FP Jac, hvor de fremfører deres storbydigte.

Pia Juul læser nye digte op skrevet specielt til telefonboksen og T.S. Høeg indspiller to nye digte og en sang, han oprindeligt skrev i 1980. Telefonboksen er skabt af Roskilde Bibliotekerne i samarbejde med Museet for Samtidskunst og forlaget Baggaardsbaroner.

Pris og Sted: Gratis // Roskilde Bibliotek

6. - 22. sept. fotoudstilling i gårdhaven v. hovedindgang Roskilde Bibliotek / For alle. Foto: Mogens Højer-Pedersen

Årgang 89: Ung i Roskilde

Breakede du til Rapper's Delight, malede graffiti på Frederiksborgvej eller trænede i Form og Figur på Københavnsvej? Eller måske var du bange for arbejdsløshed, atombomber og AIDS?
Se eller gense 80’erne i billeder, når Roskilde Arkivernes fotoudstilling zoomer ind på nogle af de tendenser, der prægedeungdomslivet i 1980’ernes Roskilde.

Pris og Sted: Gratis // Roskilde Bibliotek

21. sept. kl. 10-14. Roskilde Bibliotek / workshop for børn

Bip bip med Bobby - prøv retro spillekonsoller

Se hvordan Super Mario startede i, mød hans store konkurrent Sonic og se nogle af de mere sjældne og mærkværdige konsoller og spil fra 80’erne.
Når Bobby fra "Ruben og Bobby" besøger biblioteket og stiller en masse retro-spillemaskiner og gamle billedrørs tv op, som du selv kan prøve.
Bobby fortæller om de forskellige maskiner og spil og svarer på spørgsmål.
Kom forbi og prøv, se og hør om, hvordan computerspillene har udviklet sig helt fra 1977 og op til 1995.

Pris og sted: Gratis // Roskilde Bibliotek

6. - 22. sept. Algade 31 - Kreativt hus for børn / For børn

Muren møder 80’erne –et sanserum i børnehøjde

Kreativt hus for børn har inviteret De Sceneste til at skabe et sanserum for børn under temaet muren og tidslommen 80'erne. De Sceneste er et kunstnerkollektiv, der mødte hinanden som iværksætterelever ved Det Kongelige Teater i 2015. Siden har de lavet flere spændende scenekunstprojekter for børn, og er blandt andet skaberne bag Hjerteland, det anmelderroste børneområde på Heartland Festival.

Gå på opdagelse i et anderledes og legende univers, hvor temaet muren møder en stemning fra 80'erne Hvordan kommer du over muren? Hvad skjuler der sig bag? Og hvordan vil du sætte dit aftryk på muren?

Pris og sted: Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn

 

12. sept. kl. 19.15 - 21:00 på Scenen, Roskilde Bibliotek / For voksne

Filmklip fra Berlinmurens historie

Oplev en filmisk fortælling af kortfilm, dokumentar og fiktion fra tiden, hvor Berlin var en opdelt by. Lasse Soll Sunde præsenterer Berlinmurens historie gennem filmklip.
Fra de første kortfilm skabt lige efter murens opførelse og frem til det oscarvindende drama De andres liv og komedien Goodbye Lenin. Lasse Soll Sunde er journalist og bor i København og Berlin.

Pris og Sted: 25 kr. Billetter købes her // Roskilde Bibliotek

14. sept. kl. 10:00 - 13:00 i Algade 31 / for børn 6-10 år

Design dit eget 80’er-badge

Designer Heidi Ahtola afholder en workshop, hvor vi laver vores egne badges.

80’er-badges kan både være grafiske, cool, max pigede, helt crazy og give street credit.. Vi arbejder hovedsageligt med materialerne kanvas, stofmaling og poscatuscher. Når de er færdige, kan du style din rygsæk, stofpose eller dekorere din yndlingsjakke med dit badge.

Pris og sted: Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn

14. sept. kl. 10:00 - 13:00 i Algade 31 - Kreativt hus for børn / for børn 8-13 år

Hent billet her.

Workshop: Graffitikunstner for en dag

Bliv udstyret med sikkerhedsudstyr og sprayflasker i mange farver og skab dit eget graffitiværk på muren. I Algade 31 markerer vi 30 års-jubilæet for Berlinmurens fald for børn. Vi har bygget en mur i vores have - ikke for at opdele, men for at lave sej gadekunst.

Vi inviterer seje piger og drenge i alderen 8-13 år til en andeledes kreativ workshop med graffitikunstner William Thystrup. Her får du et indblik i graffitikunst, og får lov at udforske graffitikunstens mange udtryk. William Thystrup lever af at lave vægmalerier til firmaer og private. Han har 10 års erfaring med afholde graffiti- og streetart-workshops for børn og unge. Se hans hjemmeside: www.becomeone.dk

Pris og sted: Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn

 

9. sept. kl. 10.00 - 10.30 på Roskilde Bibliotek - børn fra 3 år og deres voksne

Historier fra dengang din mor og far var små

Vi går på opdagelse i udstillingen Årgang ´89: Ung i Roskilde og taler om, hvordan det var, da mor og far var små. Vi leger en leg fra 80’erne og læser rim og gode historier fra den tid.

Vi mødes i forhallen på Roskilde Bibliotek.
Pris og sted: Gratis, tilmelding nødvendig.

Få overblik over alle arrangementerne på kulturstrøg.dk 

Se musikbibliotekarens anbefaling til to gode bøger om hip hop fra 1980'erne.

Tags