Metoo

#Metoo - Fra krænkelser til overgreb

12.01.21
#Metoo har de seneste par år fyldt meget – og gør det stadig.

Krænkelser, chikane, magtmisbrug, ligestilling, upassende opførsel, opgør med en kultur. I alverdens brancher er der nu kommet fokus på emnet.

Her er samlet en række bøger som berører temaet. Disse er på eReolen.

”Nej” af Sanne Søndergård
Skarpe, tragiske og humoristiske noveller om, at kvinder ikke er eller har været gode til at sige fra.

”She Said - Breaking the Sexual Harassment Story that Helped Ignite a Movement” af Jodi Kantor og Megan Twohey
 Udadtil støttede han kvinders rettigheder. Men bag facaden fik filmmogulen Harvey Weinstein på sit hotelværelse leveret unge skuespillerinder, som han krænkede seksuelt. Hvorefter hans hær af advokater effektivt fik lukket munden på dem. De to New York Times-journalister Kantor og Twohey afslørede ham. (07.1)
På engelsk

”Året med 13 måneder” af Åsa Linderborg
En dagbog om eftertænksomhed efter den svenske #MeToo-bølge i 2017. Åsa Linderborg var kulturredaktør på Aftonbladet. Avisen gengav 40 kilders anonyme krænkelsesanklager mod bl.a. teaterchefen Benny Fredriksson. Tre måneder senere tog teaterchefen sit eget liv. (30.177)

”Sex, hævn og video” red. af Per Straarup Søndergaard
Antologi for især forældre og lærere om det dengang nye fænomen med unge mennesker, der mod deres vilje får delt private film og billede

”Overgrebet” af Inès Bayard
 ”Hvis du fortæller nogen, hvad der er sket, så er det slut med dig, din mand og din karriere”. Så Marie fortæller hverken sin mand eller andre, at hun er blevet voldtaget af chefen. Langsomt krakelerer hendes tilværelse. Romanen blev nomineret til Frankrigs største litteraturpris, Prix Goncourt, i 2018

”Mænd forklarer mig ting” af Rebecca Solnit
”Tavshedens historie” kalder den amerikanske feminist Rebecca Solnit det, når kvinder juridisk, socialt og privat ikke bliver hørt. Om hvordan #MeToo-sagen med BBC-værten Jimmy Saviles blev dysset ned, overgreb på amerikanske universiteter blev negligeret, og en anklage om sexchikane alligevel ikke forhindrede en kandidat i at blive højesteretsdommer. (30.172)

”Aldrig kun til pynt – et søstermanifest” af Anja Leighton
De var to kønne piger på 15 og 16 år, iklædt deres mest sexede tøj. Rundt omkring dem stod 80 unge mænd på 18-20 år og heppede for at få dem til at gøre udfordrende ting på sig selv. Det var først langt senere, at den ene, Anja Leighton, stod frem og kritiserede gymnasiets ’puttemiddage’. (30.172)

Klik på dokumentet herunder for at se hele listen og find flere titler samt relevante links.

Filer
PDF-ikon Metoo(pdf)