Nobelpris i litteratur

10.11.20
Den gik i år til amerikanske Louise Glück.

Nobelprisen i litteratur er en litteraturpris, der uddeles af Det svenske Akademi. Priskomiteen modtager årligt omkring 200 forslag. I to omgange indskrænkes kandidatlisten – først til omkring 20 og derefter til cirka fem forfattere – inden prismodtageren udpeges

Prisen skal gå til den, der i litteraturen “har udmærket sig i en ideel retning”. Til forskel fra de fleste andre priser, gives verdens fornemste litteraturpris ikke for et enkelt værk, men for et helt forfatterskab.

Det Svenske Akademi oplyser, at den amerikanske forfatter Louise Glück får prisen for sin "umiskendelige poetiske stemme". Hun "får inspiration fra myter og klassiske motiver, som er til stede i de fleste af hendes værker" hedder det.

Her er samlet en række af de tidligere vindende forfatterskaber:

Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup (1917, Danmark)
Da Danmark første gang modtog prisen, var det også første gang, litteraturprisen blev delt mellem to forfattere. Alle kender Pontoppidan, men hvor mange ikke-litterater har hørt om Gjellerup? Trods nobelprisen er poeten borte og glemt, mens den mægtige prosaist har fået en renæssance med især “Lykke-Per”, og det øvrige forfatterskab er også genudgivet for nylig. Pontoppidan er uden tvivl en af de bedste danske forfattere til dato.

Thomas Mann (1929, Tyskland)
Nabolandet mod syd har fostret mangt et litterært koryfæ, hvoraf flere da også er blevet hædret med nobelprisen: Günter Grass, Heinrich Böll, Nelly Sachs og Herta Müller med flere, men størst af alle er Thomas Mann - måske kun overgået på piedestalhylden af selveste Goethe. Værker som “Buddenbrooks”, “Trolddomsbjerget”, “Døden i Venedig”, “Jakob og hans brødre” og “Doktor Faustus” er monumentale værker på den internationale litteraturscene. Forfatterskabet er olympisk og kan ofte læses som billeder på samtidens begivenheder, problematikker og menneskesyn.

Ernest Hemingway (1954, USA)
Den ellers selvsikre storvildtjæger, alfahan og levemand, der ikke var i tvivl om sit værd, mente, prisen i stedet skulle være gået til danske Karen Blixen. Men eftersom prisen gives til den, “der har udmærket sig i en ideal retning”, er få forfattere så oplagte som Hemingway. Hans nøjsomme stil har dannet skole og inspireret forfattere kloden rundt. Hans værk er stort og tæller udødelige klassikere som “Den gamle mand og havet”, “Hvem ringer klokkerne for”, “Farvel til våbnene” og mange andre, foruden en perlerække af noveller - en genre han mestrede til fulde.

Gabriel García Márquez (1982, Colombia)
Nationalskjald og international superstar. Verdens mest betydningsfulde og folkekære repræsentant for genren magisk realisme er colombianer, og de fleste har nok hørt om hovedværkerne “100 års ensomhed” og “Kærlighed i koleraens tid”. Hans sprudlende fortælleglæde emmer af ægte latinamerikansk temperament, med de helt store følelsers dans, og selvom Márquez’ dramaer udspiller sig i små landsbyer som scene og umiddelbart virker harmløse, er det ofte med virkelighedens skandaler og tragedier som dyster kulisse.

Jean-Paul Sartre (1964, Frankrig)
Hele 14 gange er prisen gået til en franskmand, og hvorfor så lige nævne Sartre? Trods prestigen og millionerne takkede litteraten og filosoffen nej tak til at modtage prisen, bl.a. med den begrundelse, at han altid afstod fra officielle udmærkelser og ikke ønskede at blive “institutionaliseret”. Sartre var en dominerende åndspersonlighed i midten af 1900-tallet, kendt for værker som “Væren og intet”, “Eksistentialisme er en humanisme” og romanen “Kvalme” og plejede omgang med Albert Camus og Simone de Beauvoir.

Toni Morrison (1993, USA)
Afroamerikanernes historie er en beskidt, voldsom og trist en af slagsen. Morrison er deres talerør. Raceproblematikken blusser med jævne mellemrum op igen med fornyet styrke, senest med “Black lives matter”- bevægelsen i kølvandet på politidrabet på den sorte George Floyd. Toni Morrisons uaktualitet har dermed lange udsigter. Med suveræne værker som “Blå blå øjne”, “Sula” og “Elskede” på cv’et, var hun selvskrevet til Nobelprisen og regnes i dag for en af USAs største og mest betydningsfulde forfattere.

Alle materialer på listen kan reserveres her på siden. Man kan evt få hjælp her

Klik på dokumentet herunder for at se hele listen og bliv inspireret

Materialer