På sporet af arbejderen

28.08.19
Fysisk hårdt arbejde har sat sine spor i litteraturen, musikken og historien

Du får mulighed for at dykke ned i de vigtigste romaner, digte og sange, når vi i efteråret sætter fokus på arbejderkulturen.
Arbejderromaner som Martin Andersen Nexøs Pelle Eroberen fra 1906 og Hans Kirks Fiskerne fra 1928 beskrev de barske forhold for samfundets hårdtarbejdende i landbruget og fiskeriet.

Men hvem er arbejderne egentlig i dag? Betydningen af begrebet arbejder skifter i takt med samfundets udvikling og er stadig genstand for politisk kamp. I november sætter vi begrebet under lup sammen med Margit Bech Vilstrup (samlingschef fra Arbejdermuseet). Hun vil gøre os klogere på det moderne arbejderbegreb.


Roskilde på sporet
I 1847 fik Danmark sin første jernbanestrækning, som gik mellem København og Roskilde. Jernbanen satte skub i den industrielle udvikling i byen. 
I en mini foto-udstilling viser Roskilde Lokalhistoriske Arkiv gamle fotografier fra jernbanens første tid i byen.
Udstillingen kan ses på vores fem lokalbiblioteker i løbet af efteråret. Gratis og ingen tilmelding:

5. - 28. november
Sted: Jyllinge Bibliotek og Viby Bibliotek

4. - 30. december
Sted: Ågerup Bibliotek

 

Kampen om arbejderen
Forestillingen om arbejderen som faglært eller ufaglært lønarbejder, tilhørende en bestemt klasse og med tilknytning til venstrefløjen, har været dominerende gennem der 20. århundrede.
Begrebet arbejder skifter imidlertidig i takt med samfundets udvikling. Foredrag ved Margit Bech Vilstrup (Ph.D og samlingschef) fra Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv.

Torsdag d. 28. november kl. 19.15-21
Pris og sted: 25 kr. // Roskilde Bibliotek


Materialer