Podcasts – mediet med konstant vokseværk

Lyt med her

For et par uger siden løb årets Podcast Festival af stablen. I løbet af festivalens tre dage kunne man deltage i talks og workshops, der satte fokus på mediet og dets udvikling, og så kunne man naturligvis høre en masse live-podcasts.

Festivalen er stadig relativt ny og blev afholdt første gang i efteråret 2017. Så hvis du lige nu sidder og tænker ”den har jeg da aldrig hørt om!”, så fortvivl ej – eReolen var selvfølgelig til stede for at blive klogere på mediet med konstant vokseværk, og herunder vil vi guide dig igennem nogle af tidens vigtigste tendenser.

Hver femte dansker lytter til podcasts ugentligt
I rapporten for DR Medieudvikling 2018 kan man læse, at 18% af danskerne lytter til podcasts ugentligt. Det svarer til ca. hver femte dansker. På festivalen kunne medieforsker fra DR, Peter Niegel, afsløre, at det tal er steget til 21% i første kvartal af 2019. Samtidig er antallet af danskere, der nogensinde har lyttet til en podcast steget fra 49% i 2018 til 51% i første kvartal af 2019. Danskerne er altså glade for at lytte til podcasts, og det ser ud til, at vi kun kommer til at lytte endnu mere i fremtiden.

Flere penge i podcasting
Hvordan tjener man penge på et medie, der ligger frit tilgængeligt på diverse podcastapps? Det spørgsmål har rigtig mange amerikanske podcastere fundet svar på, og det ser ud til, at Danmark også er ved at være godt med på den front. Flere og flere danske podcasts er enten helt eller delvist finansieret af sponsorer eller samarbejdspartnere. Andre, ofte mindre podcasts, opfordrer i stedet lytterne til at støtte med småbeløb via sider som fx 10er.dk. Det nye i 2019 er så, at vi begynder at se opblomstringen af streamingtjenester til podcasts – altså platforme og apps, hvor brugerne skal betale for indholdet. F.eks. lanceres app’en Podimo til efteråret, som iværksætter Morten Strunge står bag. Podimo kommer primært til at bestå af egenproducerede podcasts, som man kan få adgang til mod abonnementsbetaling. Alt tyder altså på, at der bliver flere penge i podcasts i 2019 – både for producenter og udbydere.

Fremtiden er skærmløs
Måske har du allerede hørt om Smart Speakers? Altså den slags højtalere som aktiveres ved hjælp af ens stemme – på samme måde som vi kender det fra Siri. Smart Speakers bliver allerede brugt af lydbogslyttere, og her viser en canadisk rapport fra 2018, at 12% af lytterne hører lydbøger via en Smart Speaker eller et stereoanlæg. Men ifølge Peter Niegel stopper udviklingen ikke her. Ifølge ham vil vores lytning af både podcasts, lydbøger og radio blive endnu mere skærmløs i fremtiden. Noget af det vi kan se frem til er bl.a. biler med indbyggede lydzoner i hvert sæde og specialdesignede lydkraver, der omslutter ens hoved, så man kan forsvinde helt ind i sin egen verden – og ja, det lyder næsten som noget fra en sci-fi-roman!

True crime hitter stadig stort
Når vi snakker podcasts og tendenser, kan vi næsten ikke undgå at tale om de kategorier, som vi lytter mest til. Ligesom med bøger har vi nemlig præferencer, når det kommer til genrer og emner. Og noget af det, vi er allermest glade for at lytte til er uden tvivl true crime. Genren dækker over en ofte dokumentarisk tilgang til podcasts, hvor der gås i dybden med seriemordere, mordsager og kriminalsager fra virkeligheden. Det er især USA, der har været foregangsland indenfor den genre, og her er det serier som Serial, Up and Vanished og My Favorite Murder, som er blevet nogle af de største lytterfavoritter. Herhjemme er de mest kendte nok Mørkeland og Myrdet af Richelsen og Grau. På eReolen kan du lytte til true crime-serien På stribe - din seriemorderpodcast

Men vi er ikke kun glade for krimi-genren, nogle af de genrer som også hitter stort blandt danske lyttere i dag er podcasts, hvor værter deler ud af pinlige oplevelser og/eller forsøger at nedbryde tabuer om alt fra krop, seksualitet og parforhold. Her er podcasten Fries Before Guys af de to piger Nanna og Josephine nok det bedste danske eksempel. På eReolen kan du blive klogere på krop og sind med serien De 95 procent eller på dit parforhold med den spritnye serie Kvart i sex. 

Derudover er vi danskere glade for podcasts med kendte gæster eller værter, og podcasts med humor og en uhøjtidelig stemning. Det virker altså til, at vi er glade for kontrasterne – fra det mere dystre i true-crime-genren til de lettere, mere uhøjtidelige og til tider tåkrummende emner, som vi kan grine af, og måske nogle gange genkende os selv i.  

Hvis du stadig ikke kan få nok af podcasts, så kan du finde en introduktion til 6 nye podcasts på eReolen lige her

Oprindeligt skrevet af eReolen.