Rundrejse i Sydamerika

17.06.24
Rejs væk i bøgernes verdener – vi har pakket den litterære rygsæk for at udforske Sydamerikas litteratur.

Inden vi drager mod Sydamerika, gør vi et kort stop i Mexico, hvor denne selvbiografiske roman tager sin begyndelse. Guadalupe Nettel beretter, hvordan hun som ung kvinde lærer at acceptere sig selv trods sin svære opvækst hos forældre, der ønskede en ”perfekt” datter. 

Sydamerikansk litteratur forbinder mange med magisk realisme. I denne novellesamling får de ellers realistiske fortællinger traditionen tro et drys overnaturlig uhygge med f.eks. spøgelser og ånder. Fortællingerne udspiller sig i nutidens barske Argentina, hvor borgerne må kæmpe med fattigdom og kriminalitet. 

Clarice Lispector blev født i Ukraine, men hendes familie emigrerede kort efter til Brasilien. Denne novellesamling blev siden hendes gennembrud som forfatter. Novellerne er forunderlige og særprægede, og lægger op til fordybelse og eftertænksomhed hos læseren. Emnet – båndene, der eksisterer på godt og ondt mellem mennesker – er lige så interessant i dag, som da novellesamlingen udkom i 1960. 

Gribende historisk roman om emner som moderskab, feminisme og kærlighed. Chiles dramatiske historie er bagtæppe for Violetas liv, hvor hun oplever svær modgang, men også stor lidenskab og lykke. 

Medrivende fortælling om Colombias tragiske historie. Antonio og hans ven Ricardo bliver en dag beskudt på gaden i Bogotá. Ricardo bliver dræbt og Antonio vier herefter sit liv til at opklare, hvorfor hans ven skulle dø. I opklaringsarbejdet er han selv ved at miste både sit ægteskab og sit liv.  

Barsk og fængslende roman om Adelaida, som midt i sorgen over sin mors død samtidig må kæmpe for at overleve i Venezuelas hovedstad Caracas. Landet er i økonomisk krise, og sortbørshandlere og paramilitære grupper styrer gaden. Adelaida planlægger derfor at flygte ud af landet.