Illustration: Vilde Vidunderlige Roskilde

Skoven - naturen flytter ind på biblioteket 

09.03.20
I 2020 bringer Bibliotekerne danskerne i nærkontakt med naturen. Et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Der er ofte dårlig wi-fi, man skal selv medbringe kaffen - og kronhjorten er sjældent med på en selfie.

I hele 2020 gør bibliotekerne op med danskernes indeliv og distance til naturen. 

I et samlet fremstød med DR og de danske friluftsorganisationer, transformeres landets biblioteker til naturstationer. Med et væld af aktiviteter og tilbud er det ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Skoven - en sagte hvisken mellem træer og grene

I skoven venter den dybe, stille ro. Og ligesom du lytter til stilheden og vinden i træerne, lytter de måske også tilbage.

Det er ihvertfald noget af det, man kan få indtrykket af, når man læser Peter Wohllebens ‘ Kan du høre træerne snakke’. Bogen hiver sløret væk fra det skjulte, der foregår i og mellem træerne - og afslører, at træer fx kan føle smerte og på deres egen måde hviske med hinanden. Læs bare Litteratursidens anmeldelse af den fremragende bog og lån den derefter med hjem fra biblioteket:

Litteratursiden: Kan du høre træerne snakke

Det er selvfølgelig også i skoven, at bibliotekets store beholdning af svampebøger og 'vild mad'-kogebøger kommer til sin ret. De seneste år - og måske netop i forbindelse med det nye nordiske køkkens bæredygtige fremmarch - er råvarer fra skov og vild natur kommet i søgelyset. 

Faktalink har en udmærket artikel om det nordiske køkkens grundlag og fokus: 

Faktalink: Ny nordisk mad

Det gamle begreb ‘at sanke’ - hvor man anvender naturen som forrådskammer - har genfundet sin aktualitet i de nye nordiske tendenser. Her er det kommet fokus på, at god mad også er vild mad og skal have rod i vores nordiske landskab - snarere end tidligere, hvor det var hipt med import langvejs- og udefra.

Bogen ‘Sank : spis af naturens køkkenhave’ af Julie A. Swane en her både behagelig og overskuelig introduktion til emnet.

Endelig kan vi ikke runde skoven af uden at have været et smut forbi poesien. Det flimrende lys, lydene mellem stammerne og den specielle duft af vækst og forrådnelse er et idéelt scenetæppe for poesi.

Et af de værker, som fanger det hélt rigtigt, er den uimodståelige ‘Skoven fra oven’. Det er en lille samling af figurdigte med afsæt i naturen. Hvert digt i bogen handler og har form som noget, der kan findes og opleves i skoven. Den er en særdeles velvalgt introduktion for de små til skoven, dens dyr - og ja, til poesi.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler de mange tilbud og aktiviteter, der sammen med bibliotekets, sætter naturen i centrum igennem hele 2020. Portalen er lavet, så du får én samlet indgang til alt det, der sker i dit lokalområde.    

Materialer