Tema: Racisme på film

02.07.20
Filmstriben har lavet en liste over film, der berører temaet racisme.

Her finder du en liste med film om racisme og undertrykkelse af den sorte befolkning i USA – et land i krise: 

Detroit (2017)
Instruktøren Kathryn Bigelow forvandler den sande historie om de voldelige raceoptøjer i den amerikanske storby Detroit i 1967 til en indigneret spændingsfilm.


Suburbicon (2017)
Suburbicon er en forstad med ens huse og velplejede græsplæner. Alt er pænt på overfladen. Men begær og mord ligger på lur og snart antændes en krudttønde af problemer.

Race (2016)
I 30'ernes USA kæmper den fattige sorte studerende Jesse Owen, for at blive verdens bedste løber og komme til olympiaden i Hitlers Berlin i 36 . Han bliver symbol på modstanden mod den nazistiske ide om arisk overherredømme.
Ikke alle deler disse holdninger og da Jesse vinder over de ariske deltagere, giver det genlyd over hele verden.


I am not your negro (2016)
Forfatteren og samfundskritikeren James Baldwin kendte både Malcolm X, Medgar Evers og Martin Luther King, Jr. Denne dokumentarfilm er baseret på Baldwins ikke-færdiggjorte manuskript til bogen "Remember This House" og tager begrebet racisme under kløgtig behandling.

12 years a slave (2013)
Solomon er violinist i staten New York. Og en fri mand. Han inviteres med på en musikturne til Washington, og her bliver han kidnappet og solgt som slave i sydstaterne og vi følger hans 12 år lange og nådesløse kamp for at blive genforenet med sin familie.


Fruitvale Station (2013)
22-årige småkriminelle Oscar beslutter sig for at ændre sit live og sine vaner, men som sort borger i San Fransiscos ghetto, har man alle odds imod sig og andres fordomme vejer tungere end Oscars gode hensigter.
Filmen vandt Jury Prize og Publikumsprisen på Sundance Filmfestival 2013.

Monsieur Chocolat (2015)
Duoen "Footit og Chocolat" er omkring år 1900 en sensation med en hvid og en sort klovn. Men 'den sorte' afrikaner har svært ved at acceptere sin rolle som underlegen prügelknabe i manegen og går efter en seriøs rolle som Othello.The butler (2013)
Som dreng oplever Cecil Gaines at se sin far blive skudt af en hvid mand. Den afroamerikanske dreng bliver derefter "husnigger" og lærer at tjene underdanigt, hvilket fører til en stilling som butler i Det hvide hus. Her tjener Gaines i perioden 1952-86 hele syv amerikanske præsidenter.

The Crash (2004)
Med en bilulykke som omdrejningspunkt flettes en række menneskers skæbne i Los Angeles sammen. Racismen er katalysatoren, og vi, der ser filmen, bliver en del af en ond spiral.


Filmstribens redaktører laver løbende temalister, så du kan blive inspireret til din næste filmaften derhjemme. Find listerne her.

 

Tags