Træt af nuttet jul?

19.11.21
Julematerialer til dig, der har fået nok.

Julen er over os, og da den har annekteret det meste af november måned, skal man efterhånden være en hardcore risengrødsguffende, kaneltesslubrende, striksweaterbærende, kravlenisseklippende, lyskædelandskabsarkitekt for ikke på et eller andet tidspunkt at få bare en lille smule nok af den klassiske jul.

Men frygt ej! Eller, rettere, gør det!
Vi har nemlig samlet lidt forskellige julematerialer, der skruer ned for gemytligheden og op for grusomheden.

Hvad end du bare er lidt Grinchgnaven eller humøret er mere Krampus-krads så har vi noget til dig.

Og det bedste er at flere af materialerne kan tilgås hjemmefra, så du behøver ikke engang at forlade dit hjem og blive konfronteret med julehumør og andet humbug!

 

Christmas Meltdown

I den bløde ende finder vi Dan Reynolds humortegninger i "Christmas Meltdown".  

De fleste er mere eller mindre harmløse ordspil eller morsomheder over Rudolfs næse, julemandens arbejde eller snemænds genvordigheder.

Andre er mere grove, som den med julemanden, der forgiftes og afpresses på livet af lille Timmy. Hvis Julle vil gøre sig forhåbninger om at se en jul mere, har han værsgo at parkere en ny cykel under juletræet.  

Tegneserien er henvendt voksne og på engelsk.

 

Julens Monstre & Julebestiariet

Hvis du synes der er gået lidt for meget sødsuppe i julemand, rensdyr og nisser, hvad så med at læse lidt om Gryla, Baba Yaga og Fader Prygl?

Væsenerne der vendes i de to bøger stammer primært fra europæiske julesagn, med enkelte udstikkere til bl.a. Rusland, Kina og Japan. De skumle skabninger der berettes om byder på alt fra et rap med birkeris til en tur i den sorte gryde.

Julebestiariet er fint indrettet således at Benni Bødkers brilliante beskrivelser danner et fantastisk indre billede af væsenerne, hvorefter man bladrer og mødes af John Kenn Mortensens betagende og skrækindjagende versioner af disse straffende skabninger.

Flere af de ubehagelige bekendtskaber fra Julebestiariet går igen i Julens Monstre, og det er sjovt at sammenligne Peter Bergtings illustrationer med John Kenn Mortensens. Der er dog ikke mere overlap de to bøger imellem, end at jeg vil anbefale dig at låne dem begge, hvis emnet interesserer dig.

 

Rare Exports

Kender du julemanden?
Altså den rigtige julemand?
For det er altså ikke det godmodige dydsmønster, du kender fra cola-reklamerne...

Efter et forskerhold har boret på højtryk hele julen på Korvatunturi-fjeldet begynder der at ske mystiske ting i den lille nærliggende bygd hvor den kvikke knægt Pietari bor.

Pietari har dog svært ved at overbevise de andre beboere om at det er den oprindelige julemand, der er på spil (se ovenstående bøger for mere viden om denne julefigur).

Rare Exports er en kulsort, actionmættet eventyrfortælling, som fuldt ud fortjener en plads sammen med de mere kendte julefilmsklassikere. 

 

A Very Zombie Christmas

Som titlen angiver, er det zombiehistorier, og det er i flere af historierne mere dén del end juledelen, der er lagt vægt på.

Fortællingerne byder dog på sne, julemænd og selv Dickens juleeventyr slipper ikke for en zombieoverhaling. 

Historierne er korte og de fleste er karikerede og er mere humoristiske end skræmmende. Tegneserierne er i sort/hvid, på engelsk og egner sig til unge og opefter.

Julemandens Død

Det er ikke så tit at man i emneordsoversigten over et værk ser "julemanden" og "nisser" stå side om side med "horror" og "ondskab", men det er ikke desto mindre kombinationen du får i "Julemandens Død".

Er man bekendt med forfatteren Kenneth Bøgh Andersens andre værker er overraskelsen dog væsentlig mindre. 
Han er i øjeblikket aktuel med en genfortælling af Frankenstein for et moderne publikum, og er generelt kendt for at være mesterlig til at fortælle sadistiske, opfindsomme, filosofiske fortællinger og denne bog er absolut ingen undtagelse. 

Bogen har 25 kapitler, så den er oplagt som kalenderhøjtlæsning for børn fra ca. 12 år.

Julemandens Selvmordsbrev

Heavy Henning, Lækre Jens og forskellige andre rødder har gennem årtiers løb spillet op til grim dans i heavy metal-bandet Red Warszawa.

På pladen "Ska vi lege doktor?" kan du stifte bekendtskab med nummeret "Julemandens Selvmordsbrev", der beskriver en absolut ikke særlig rar julemand, der er bukket under for julens enorme pres, alt imens der messes: "Der bliver ingen jul i år". Det er dystert og det er dumt, præcis som vi kender Red Warszawa.

Til connoisseurerne har vi nummeret på LP'en "Lade" i en ikke særlig udsøgt liveoptagelse.