Årets tre bedste på hylderne

22.12.16
Vi har bedt fire passionerede kollegaer om at give deres bud på årets Top 3 indenfor skønlitteratur, tegneserier, musikken og apps. Lad dig inspirere.

Ann Luther Torp, bibliotekar
Skønlitteratur

'Astas skygge' af Eva Tind
Eva Tinds spændende hybridværk om Asta Nielsen, der både er en roman, en biografi og en poetisk beskrivelse af Tinds omfattende research for at lære mere om dansk stumfilms allerstørste stjerne.

'Pigerne' af Emma Cline
Amerikansk debutant skriver om pigeliv og pigesind i 1960'ernes USA, hvor hovedpersonen Evie som 14-årig fascineres af den ældre Susanne, der lever på en farm, hvor overhovedet minder ikke så lidt om kultlederen Charles Manson.

'Lettipark' af Judith Hermann
Når man læser Judith Hermanns noveller, må man som en detektiv lægge mærke til hvert enkelt spor, der er lagt ud i teksten. Hvert et ord tæller nemlig hos den tyske minimalist, der er en mester i at beskrive skrøbelige menneskeliv nænsomt og troværdigt.


Morten Langkilde, bibliotekar
Tegneserier

´Den Røde Baron`, af Pierre Veys og Carlos Puerta
Første del af tre om den tyske krigspilot Den Røde Baron (Manfred von Richtshofen). Frit inspireret af Richthofens liv samt af begivenheder og historiske skikkelser med tilknytning til 1ste Verdenskrig.
Carlos Puertas tegninger er enestående. Næsten fotorealistiske, men samtidig med en række af tegneseriens mest energiske kunstgreb. De virker både i de mageløse kampscener og i de stemningsfulde miljøtegninger. Parret med Pierre Veys dokumenterende jeg-fortællestil, er "Den Røde Baron" noget af det mest medrivende jeg har læst i år. Seriens to sidste bind er sat til at udkomme i 2017.

´Undertaker`, af Xavier Dorison og Ralph Meyer
Endnu et take på Western-genren. Listen af western-tegneserier er alenlang og tegnemæssigt trækker Undertaker da også på Giraud og Charliers klassiker "Blueberry". Det skal tilføjes at lige netop dén inspiration nok ikke er den værste. Bedemanden Crow har heldigvis masser af karakter, og plottet udvikler sig overraskende og underholdende undervejs. Der sluttes af med en seriøs cliff-hanger, så jeg glæder mig til bind to, der er lige om hjørnet.

´Dansker`, af Halfdan Pisket
´Dansker` er tredje del af Halfdan Piskets trilogi om sin fars liv. De tre bind, ´Desertør`, ´Kakerlak` og ´Dansker` kan læses hver for sig, men fortæller samlet historien om James Piskets flugt som ung, fra en lille landsby på grænsen mellem Armenien og Tyrkiet. Over livet som kriminel, og derefter søgende efter at finde sig selv i det fremmede land, der nu er blevet hans hjem.
´Dansker` er rå og poetisk på samme tid, og indeholder bl.a. en 13-siders sekvens, helt uden ord, der med enestående fortælleteknik, flytter handlingen 10 år frem. Trilogien, og dens skaber, har modtaget en lang række priser.
 

Anya Mathilde Poulsen, bibliotekar
Musik

PJ Harvey - ´The Hope Six Demolition Project`
PJ Harvey er nok den kunstner, der høstede flest roser fra anmelderne for sin koncert på årets Roskilde Festival. Hendes nye, længe ventede album har bestemt heller ikke skuffet.
PJ Harvey er én af de kunstnere, du kan høre om i musikbibliotekarernes podcast, Lydspor, som du kan høre gratis i iTunes her.

Bisse - ´Højlandet`
2016 har været et stort år for Bisse, som gav en koncert på årets Roskilde Festival, der blev så stort et tilløbsstykke, at miniscenen Gloria slet ikke kunne rumme publikum. Han er en ung, upcoming kunstner, der kan noget særligt med det danske sprog, lidt som vi kender det fra C.V. Jørgensen.

"Dødsalbum"
I år har vi måttet sige farvel til både David Bowie og Leonard Cohen, som begge nåede at udgive et album lige inden deres død: David Bowie med Blakstar og Leonard Cohen med You Want It Darker. Nick Cave, som heldigvis stadig er iblandt os, har udgivet albummet Skeleton Tree, der handler om hans 15-årige søns død.


Herbert F. Kristiansen,  IT-vejleder
Apps - alle tre til android.

Nova Launcher (Android, gratis- og betalingsversion)
Vil du have friheden til at tilpasse brugerfladen på din Android mobil eller tablet? Så er Nova Launcher uden tvivl den bedste app til formålet. Via denne launcher kan du tilpasse størrelsen på dine ikoner, downloade ikonpakker, ændre startskærmens udseende og meget mere.

KWGT Kustom Widget Maker (Android, gratis- og betalingsversion)
Widgets kan fås i alle afskygninger, men hvis man vil lave sin egen widget fra bunden, så er KWGT sagen.

Speedtest.net (Android, gratis- og betalingsversion)
Hvor hurtigt er dit trådløse internet egentlig? Det kan du finde ud af ved at bruge denne app. Via en meget brugervenlig brugerflade kan du med et tryk finde ud af, om du får den hastighed, du betaler for.