Alternative bud på julens musik

30.11.19
Få musikbibliotekarernes anbefalinger til de rigtig gode juleplader.

Af: Sofie Jekel, Ulla Hoberg Lyhne, Hanne Rasmussen og Anya Mathilde Poulsen, Roskilde Bibliotekerne 

Mangler du inspiration til julefrokostens playliste eller måske har lyst til at høre andet end de gamle klassikere som Rockin’ Around The Christmas TreeWhite Christmas og Last Christmas?
Her er hjælp fra fire musikformidlere på Roskilde Bibliotek, der har fundet hver to alternative bud på julens soundtrack i arkiverne.

Sofie Jekel

Phil Spector: A Christmas Gift For You From Phil Spector, 1963
Navnet på pladens titel skuffer ikke:. Det er virkelig en musikalsk gave. Specielt til dig der kan lide 60’ernes motown-lyd. Den berømte (og ikke mindst berygtede) producer Phil Spector står bag albummet, hvor hans ’Wall Of Sound”-formel gør sig gældende på flere numre.
Hør bl.a. The Crystals varme op til julefest under pejsen i Santa Claus is Coming to Town, og Ronnie Spector fra The Ronettes smelte Frosty the Snowman.
Albummets bedste nummer står Darlene Love for med Christmas Baby, Please Come Home, en romantisk og episk rock’n’roll -ballade. Den er eneste julealbum på verdens største musikmagasin Rolling Stones’ ’Top 500 Greatest Albums of All Time” - som nr. 142.

The Beach Boys: Christmas Album, 1964
På The Beach Boys’ Christmas Album har forsanger Brian Wilson, skiftet den evige happy-go-lucky lyrik om sommer, strand, biler og surf ud med vinter, julemænd og bjældeklang. Ikke alt er ændret. Selvom bandet fortolker kendte juleklassikere som Frosty the Snowman, White Christmas og Santa Claus Is Coming to Town er der plads til egne sange med deres californiske easy-breezy lyd.
Lyt f.eks. til Little Saint Nick, en julet version af Little Deuce Coupe eller Santa’s Beard, der nærmest lyder som et forsøg på selvplagiering.
Det er jo Beach Boys, en af datidens bedste popgrupper, så de kan slippe af sted med det meste - selv skivens sidste smørklat balladen Auld Lang Syne, giver nostalgi-faktor.  

Ulla Hoberg Lyhne

She & Him: A Very She & Him Christmas, 2011
Indie møder julen og what’s not to like? M. Ward og Zooey Deschanel udgør tilsammen duoen She & Him, som er kendt for deres melodiske take på indie pop. Når de juler, gør de det overbevisende, med guitarbårne fortolkninger af kendte juleklassikere. A Very She & Him Christmas er vellydende og lige så sprød som en nybagt julesmåkage. Den får med garanti hyggen frem i de små hjem.

Aimee Mann: One More Drifter In The Snow, 2006
Aimee Mann kan synge selv de mest muntre sange og få dem til at lyde triste. Hun har en naturlig klang af melankoli i stemmen, og en aura af ensomhed over sig. Hendes julealbum er ingen undtagelse, selvom hun fortolker de gamle juletravere som White Christmas og The Christmas Song.
Alle sange er sat lidt ned i tempo, og hvis du hører dette album for meget, kan julen risikere at gå hen og blive en trist affære.
I afmålte doser, er pladen dog et dejligt og lidt anderledes julebekendtskab. 

Hanne Rasmussen

Sufjan Steven: Songs for Christmas, 2006
Intet mindre end en folk-juleplade, som er utrolig smuk, varm og fyldt med det legesyge univers, som Sufjan Stevens (og julen) er kendt for. Som han er bedst, nøjes Sufjan Stevens ikke med lidt.
Samlingen er intet mindre end fem jule-Ep’er med en blanding af de helt gamle, velkendte julesange som O Come, O Come Emmanuel og Away in A Manger og spritnye numre som Sufjan Stevens egne That was the Worst Christmas ever og Put the Lights on the Tree. Både nyt og gammelt er absolut anbefalelsesværdige at lytte til på en juleplade, der giver mening at tage frem i oktober.

Diana Krall: Christmas Songs, 2005
Det her er jazz, og man kunne frygte det værste. Men det er en plade, der vil løfte din julestemning fra nu af og mange år frem. Det er klassiske julehits pakket ind i Diana Kralls fyldige stemme og pletfri fraseringer, der gør sange som Jungle Bells og Winter Wonderland spændende igen.
Diana Krall får på de fleste numre en førsteklasses opbakning af det 16-personer store The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, som krydrer numrene med swingende blæserarrangementer. Hun bliver akkompagneret af en jazztrio eller -kvartet, og sammen skaber de et intimt univers.
Kan du godt lide din jul tilbagelænet og stilfuld, er det her, det sner.

Anya Mathilde Poulsen

Michael Bublé: Christmas, 2011
Hvis du har lyst til at få din jul pakket ind i honningsød vellyd med en nutidig crooner af den gamle, stilfulde skole, så er Michael Bublés julealbum det helt rette at sætte på. Det er jazzet og cool med et drys moderne Sinatra-swing over sig.
Selv hvis du er typen, der måske til hverdag synes, at der er lidt for meget smørtenor over Mr. Bublé, kan albummet hurtigt udvikle sig til en guilty pleasure.
Det lyder både af glitrende storby-juleatmosfære som vi kender det fra talrige New Yorker-film og af idyllisk familiehygge med juleklip, strik og varme drikke i krusene, mens sneen samler sig i hvide bunker uden for vinduerne.

Low: Christmas, 1999
Af alle juleplader er Lows EP med otte numre nok en af de allersmukkeste. Det amerikanske indie-orkester er berømmede for at turde lade pauserne stå tyst og klart mellem hvert toneanslag på alle deres udgivelser.
Tjek også deres øvrige plader, det er virkelig smuk musik (selvom de omvendt heller ikke er bange for at sætte strøm til guitarerne).
Den dvælende stil er som skabt til andægtig julestemning, hvor man næsten kan se snefnuggene dale ned fra en mørk himmel og hvirvle blidt i musikkens dæmpede lys.
Der er både egne numre og fortolkninger af klassiske julesange på pladen. Ikke mindst deres udgave af Little Drummer Boy funkler.

Tags
Materialer