Anbefalet: Afternoon tea

28.09.17
Gitte Jacobsen anbefaler litteratur fra en svunden te-tid

Af Gitte Jacobsen, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Afternoon Tea - romaner om en svunden tid - I viktoriatiden var det almindeligt blot, at spise morgenmad og sen aftensmad omkring kl. 20. Angivelig skulle Anna Russell, 7. hertuginde af Bedford, have klaget over ”en lille sult” sidst på eftermiddagen og begyndte derfor at drikke te med et let måltid, f.eks. bestående af sandwich og kage.  Det greb om sig og folk begyndte at holde tesaloner, hvor der var samtale omkring te og et let traktement.  Tre gange i oktober genopliver vi afternoon tea-traditionen på bibliotekerne i Gadstrup, Ågerup og Gundsømagle.

Hardy, Thomas: Fjernt fra verdens vrimmel
Romantisk kærlighedshistorie fra England i slutningen af det 19. århundrede. Bathsheba Everdene arver overraskende sin onkels gård og bestemmer endnu mere overraskende selv at drive den. Den smukke og egenrådige kvindes skæbne påvirkes af tre forskellige mænd, der alle på hver sin måde elsker hende!
Thomas Hardy var en af de store forfattere i sen-viktoriansk litteratur, han var kritisk overfor mange ting i samfundet og skrev romaner om tragiske personer, der kæmpede for deres passion i modstrid med sociale konventioner.

Weldon, Fay: Kærlighed og arv-trilogien: En passende aftale, Kongen længe leve, Nye tider.
Lord og lady Dilberne står over for økonomisk ruin, men hvad gør en engelsk adelsfamilie i 1899 for at holde facaden og æren intakt? Den forsøger at få sønnen fordelagtigt gift og må affinde sig med, at den vordende brud er en frisindet ung amerikanerinde med udsigt til en stor arv.
 Kærlighed og arv-trilogien er en kritisk, satirisk og meget morsom serie om den sociale rangorden, der var i opbrud i den sene del af viktoriatiden.

Woolf, Virginia: Årene
Romanens fokus er den victorianske overklassefamilie Pagiter, som bor i London. Vi følger hvert af familiemedlemmernes liv og deres indbyrdes forhold fra foråret 1880 til et selskab i sommeren i 1930'erne. Selvom romanen, som er Virginia Woolf´s sidste, rækker over ca. 50 år, er det ikke en lang episk fortælling, i stedet fokuserer Woolf på små dagligdags detaljer og fortæller derigennem historien om deres liv.

Materialer