Grønland natur

Anbefalet: Bøger på Grønland

24.11.17
Her er tre gode bøger der foregår i Grønland

Af bibliotekar Jytte Seersholm Jensen, Roskilde Bibliotekerne

Vi har fra november til januarGrønlandske Kulturdage i samarbejde med Kulturmøde over Grænser og Insp!.
Det er en skøn blanding af kunstudstilling med yngre grønlandske malere, koncerter, trommedans og foredrag. Sådan noget er næsten nødt til at blive ledsaget af noget godt at læse i.

Her er tre rigtig gode bøger, der foregår i Grønland.

24-årige Niviaq Korneliussen debuterede i 2014 med den stærke og velskrevne roman Homo sapienne, der handler om fem unge grønlændere i Nuuk og deres indbyrdes relationer. Det er en roman om kønsidentitet, eksistens og kærlighed, der bl.a. blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.
Hemmeligheder i Nuuk, den ny dokumentarserie på DR3, der handler om unges liv, falder fint i tråd med de temaer, Niviaq behandler i sin roman.

Sidste år udkom den utrolig dejlige Min barndom i Grønland, hvor bidragyderne er 12 personer, der har tilbragt hele eller dele af barndommen i Grønland. Alle bidrag er velskrevne og dybt personlige. Den ældste forfatter er født i 1943 og den yngste i 1979, hvilket betyder, at der også fortælles om nogle af de store forandringer, der er sket i Grønland fra slutningen af 1940’erne og frem til vore dage.
Blandt de bidrag, der gør størst indtryk er Naja Marie Aidts, Anne Knudsens og Jessie Klemanns.

Frosne beviser af Nina von Staffeldt er en velskrevet og spændende krimi, der foregår i Grønland, hvor forfatteren har boet og arbejdet siden 1997. Hovedpersonen er den unge kvinde Sika Haslund, der efter at have mistet sin ægtefælle, har valgt at rejse tilbage til Grønland med sin lille søn.
Her får Sika arbejde som kommunikationskonsulent i organisationen Go Greenland.
Da mange mennesker i den vestgrønlandske by Sisimiut bliver syge pga. forgiftet drikkevand, opstår bekymring for den kommende turistsæson og Sika bliver sat til at klare pressedækningen. Sika bliver på dramatisk vis involveret i en sag, der også omfatter flere mord.
For nylig udkom nr. 2 bog om Sika: Den sorte engel.

 

Materialer