Anbefalet: Brexit i bogform

09.05.19
Hvordan ser England ud efter Brexit monstro?

Skotske Ali Smith skriver sprudlende om livet i Storbritannien efter Brexit.
Det er ikke stringente, kronologiske historier fortalt fra A til Z, men litterære hvirvelvinde, der suger både fortid, nutid og fremtid med i rotationen. Gør dig klar til en svimlende og super-aktuel læseoplevelse.

Af bibliotekar Ann luther Torp 

Efterår
Ali Smith

Daniel Gluck og Elisabeth Demand har været venner, siden hun var 8. Nu er hun 32 og underviser i kunsthistorie, han er 101 og ligger døende på plejehjem. Historien er bygget op med flashbacks til episoder i deres lange venskab og til det spændende liv, 

​Daniel har levet. Han var bl.a. forelsket i Pauline Boty, en britisk kunstner inden for pop art i 1960’erne. Mens Elisabeth våger over Daniel på plejehjemmet, læser hun Aldous Huxleys samfundssatire Fagre nye verden og Charles Dickens’ En fortælling om to byer.

Romanen begynder en uge efter flertallet af briter stemte for at forlade EU. Rundt om Elisabeth er befolkningen delt i to – de euforiske og de fortvivlede. I den lille by, hvor hendes mor bor, taler den ene halvdel af byen ikke med den anden.  

Vinter
Ali Smith

Sophia Cleves er en pensioneret forretningskvinde, der bor alene i et stort hus.
De surrealistiske toner slås an fra start, idet hendes eneste selskab er et afskåret hoved, der blidt og venligt svæver omkring hende. Sophias aktivist-søster Iris og voksne søn Arthur kommer begge hjem for at fejre julen.

Med sig har Arthur kvinden Lux, som han har betalt for at agere sin kæreste hen over højtiden, så han ikke skal indrømme over for sin mor, at kæresten har forladt ham.

Derfra forgrener historien sig med mange spring i tid og med referencer til bl.a. Dickens’ Et juleeventyr.
De dysfunktionelle familieforhold bliver et billede på Storbritannien efter Brexit, men Smith skriver så legende og sørgmuntert om udfordringerne, at man tør tro på, at dét, der splittes, kan samles igen.

I alt fire bøger er planlagt, og de kan læses hver for sig.

 

Materialer