Dus med dyrene

Anbefalet: Dus med dyrene

06.12.18
Denne uges klumme byder på bøger om menneskets bedste og næstbedste ven.

Af Ann Luther Torp, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne.

Fra henholdsvis Irland og Japan kommer fortællinger om en hund og en kat, der sætter store poteaftryk på deres menneskers liv.

Vælde vokse vakle visne
af Sara Baume

Ray er høj, pukkelrygget og lider af social angst. Heldigvis har han fået en hund, der både skal afhjælpe problemet med rotter i Rays hus, men også holde ham med selskab. Hunden har ét øje og er meget temperamentsfuld, og de to knytter hurtigt bånd.
Desværre varer idyllen kun kort. Enøje bider andre hunde og en dag banker hundefangeren på døren. Ray kan naturligvis ikke opgive sin bedste ven, så i stedet smider han de vigtigste fornødenheder i bilen og drager på roadtrip med Enøje.
De to kommer vidt omkring og undervejs giver bogen svar på, hvorfor Ray hverken tror på, at andre vil ham det godt eller at han selv kan begå sig i samfundet. Romanen byder også på et smukt og sanseligt sprog, særligt i de fine naturbeskrivelser fra parrets biltur rundt i landet.

Kattegæsten
af Takashi Hiraide

Et ægtepar i 30’erne bor i udkanten af Tokyo. I deres lejekontrakt har de skrevet under på, at der ikke må bo dyr eller børn i boligen. Naboens lille kattekilling begynder dog at komme på jævnlige besøg.
Den føler sig hurtigt hjemme hos dem, og får også en soveplads i deres hjem. Som læser fornemmer man, at katten bliver mere end blot et hyggeligt kæledyr for parret.
De sammenligner den med en strøm vand, der bliver til en flod og dermed får indflydelse på skæbnen. Men en dag kommer katten ikke forbi på sin daglige visit.
Forfatteren Takashi Hireide skriver også digte og essays. Det ses tydeligt i romanens mange poetiske detaljer og filosofiske tanker.
Romanen er oversat af Mette Holm, der også oversætter Haruki Murakamis bøger.