Anbefalet: Genudgivelser som samlebind

07.12.17
Bibliotekaren anbefaler de bedste tegneserier

Af bibliotekar og tegneseriefreak Morten Langkilde

Der udkommer mængder af tegneserie-samlebind i disse år. Udgivelserne samler to-tre albums, der typisk oprindeligt er udgivet i 70'erne eller 80'erne og krydrer med baggrundsmateriale. Som erklæret tegneserienørd oplever jeg både glæde og skuffelse, når jeg får dem i hænderne.  Her er to eksempler.

Greg og Hermann Red Kelly 1973-75

Andet samlebind i genudgivelsen af westernserien Red Kelly. Hermann var en fantastisk tegner. De sidste mange år har det dog haltet både med tegninger og finde dygtige samarbejdspartnere til at spinde historierne. På Red Kelly arbejdede han med historier skrevet af mesteren Greg. Sammen med Charlier, Van Hamme og Goscinny, må han regnes blandt fransk guldalders allerbedste tegneserieforfattere.

Resultatet er en hård og spændende serie, med mageløse tegninger. Desværre er reproduktionen ikke superskarp. Papiret er tyndt og alt for blankt og baggrundsmaterialet kort og uinteressant. Ærgerligt, når alternativet kunne være +20 sider, med skitser og bag-om-serien. Det ændrer ikke ved, at Red Kelly er en klassisk western, skabt af en tegner og forfatter på toppen af deres karrierer.

I Vestens vilde og brutale Wyoming er der ingen til at håndhæve loven. Lejemordere og tyranner får frit spil. De fordrevne indianere sulter, og banditter hærger. Red Kelly er manden, der tager på sin kappe at skabe retfærdighed i det lovløse samfund.

Henk Kuijpers Frankas samlede eventyr: Dragens tænder/Tordendragens død

Franka var blandt de første europæiske kvindelige tegneseriehelte. Nu bliver de samlede historier genudgivet i lækre dobbeltbind, nyfarvelagt og restaureret under skaberens kontrol. Farvelægningen er særdeles stemningsfuld, bl.a. i nogen grafisk lækre nattescener og understøtter fint Kuijpers dynamiske streg.
Ekstramaterialet er en godbid af de sjældne. Skaberen øser gavmildt af nørdede detaljer om billedkomposition, research, og fortælleteknik.  Det hele illustreret af lækre skitser og færdige tegninger. Historien er både spændende og energisk, og Kuijpers tegninger rummer utrolige detaljer. Gennemført!

Franka køber en flot krokodillekæbe i en lille marskandiserbutik. Men det viser det, at kæben er noget helt andet, end hun troede og bliver nu forfulgt af en kvindelig kinesisk snigmorder.
Franka må drage til London, Venedig og det filippinske øhav på et fantastisk eventyr.

Materialer