Anbefalet: Grumt men godt

06.09.18
De grumme fortællinger er nogle gange også de bedste

Af Anette Øster, Leder Viden og Oplevelse på Roskilde Bibliotekerne

Med Det smelter har den unge debutant, Lisa Spit, ikke alene taget hjemlandet Belgien med storm, men store dele af Europa. Det er ganske forståeligt, for det er noget af en roman, hun har begået.
Ikke alene er plottet originalt og kompositionen helstøbt, den er også utrolig velskrevet.

Det smelter handler om Eva, der er opvokset i et lille landsbysamfund i en dysfunktionel familie, hvor begge forældre kæmpe med et massivt alkoholmisbrug.

Roman udspiller sig dels i en nutid, hvor Eva er på vej til en fest i barndomsbyen efter mange års fravær med en isblok i bagagerummet, dels i barndommen og den fatale sommer 2002, som kommer til at ændre alt og sætte dybe spor langt ind i voksenlivet.
Det handler om en ung kvinde, der kæmper mod de ar en barsk barndom, har givet hende.
Det er historien om familie, svigt, venskab og en leg med fatale følger. Det er en barsk omgang, men også en litterære fornøjelse.

Nu vi er ved det barske, vil jeg også anbefale Vuggesang af Leïla Slimani. En bog, der indledes med, at det værst tænkelige er sket - barnepigen har slået de to børn, hun passer, ihjel.
Med denne voldsomme og helt ubærlige indledning, vækkes læserens nysgerrighed, for hvordan kunne det gå så galt?

Det er en intelligent udført psykologisk thriller, om relationer, familie, karriere og sociale skel. Om magtforholdet i en familie og dens umiddelbare idylliske hverdag, men i virkeligheden er det en hverdag præget af jalousi, vrede og mistro. 
Myriam og Paul ansætter den engagerede og hjertevarme Louise til at passe deres to børn.
Hurtigt indtager Louise hjemmet, og sørger for alt - selv den varme maden er klar, når forældrene vender trætte hjem fra job.
Men ved de egentlig, hvem det er, de har lukket inde for dørene og overladt deres dyrebareste?

Materialer