Pas
Pas

Anbefalet: Indvandrere om deres liv

03.11.17
Bibliotekaren anbefaler fem bøger fra to Indvandrere i Danmark.

Af bibliotekar Ole Hilmer Petersen

Indvandring til Danmark kan komme mange steder fra. Det må være skræmmende at komme til en ny kultur, hvor man ikke forstår de basale spilleregler i samfundet.
Det er nødvendigt at tilpasse hele sin adfærd til den nye sammenhæng man nu skal gebærde sig i. Her er to forfattere, der selv har prøvet det.

Jonas Suchanek kom til Danmark fra Tjekkoslovakiet som 8-årig i 1989. Han har skrevet tre bøger om livet som dansker, fra dreng til mand. Den første hedder Do  danska og kom i 2014.

Hovedperson, som nok er ham selv, flygter fra det kommunistiske styre i Prag sammen med sin mor, storbror og stedfar. Livet i Sandholmlejren og derefter i  Ålborg er ikke nemt. Vold i familien, druk og narkotika bliver hverdag.

I den anden bog, Vi er bohemer fra 2016, er han flyttet til København i 00’rne, hvor han sammen med sine venner konstant lever på kanten af hjemløshed.
De har småjobs og flytter hele tiden til et nyt midlertidigt sted. I tredje bog  Hvem er den mand - hvad laver han her? fra 2017 er han blevet forfatter og rejser bl.a. til sit gamle hjemland, Tjekkiet, som moren er flyttet tilbage til.
Han er stadig fremmed, både i sit nye land og tilbage i Tjekkiet. Suchanek skriver meget minimalistisk og stramt. Tankevækkende små romaner.

Alen Meskovic er bosnisk muslimsk flygtning, der efter ophold i lejre i Kroatien kom til Danmark som ung i 1994. Han første roman hedder Ukulele-jam. Romanens hovedperson, Miki, forguder sin storebror, der havner i en serbisk fangelejr.

Familien kender ikke hans skæbne før der dukker meldinger op om at han er kommet til Sverige. Faren, moren og Miki  havner i forskellige lejre i Kroatien p.g.a. krigene på Balkan.

De drømmer om selv at flygte til Sverige. Da muligheden viser sig vil forældrene ikke væk fra venner og familie, så det bliver kun Miki der kommer af sted. Bogen kombinerer normale teenageproblemer med livet i en flygtningelejr. Musikken og drømmene om et bedre liv holder ham oppe.

I anden bog, Enmandstelt, fra 2016, lykkes det at komme mod Sverige. Han kommer dog ikke længere end Danmark. Hans storbrors liv i Sverige er slet ikke så rosenrødt som familien har troet.
Han havner i asylcentre, hvor tiden går med at vente. Han får opholdstilladelse og kommer på et kostgymnasium.
Han er stadigvæk ung, usikker og fremmed, men håbet og muligheden for et bedre liv ses forude. Velskrevne og nuancerede romaner om ungdom og håb.

 

Materialer