Anbefalet: Kisteglad for kirkegårde

08.03.18
Bibliotekaren anbefaler u-uhyggelige romaner

Er du kisteglad for kirkegårde?
Måske ikke, men her kommer tre bøger fra henholdsvis Sverige, Frankrig og Kina, der alle på u-uhyggelig vis har kister eller kirkegårde som omdrejningspunkter.
Fælles for de tre bøger er, at de handler mere om livet end om døden.

Af bibliotekar Ann Luther Torp, Roskilde Bibliotekerne

Fyren fra nabograven af Katarina Mazetti
Denne svenske roman byder på kærlighed mellem gravstenene, når bibliotekaren Desirée og landmanden Benny mødes på byens kirkegård.
De to er så forskellige som en bårebuket og en forårsblomst, men alligevel slår det gnister mellem dem, da de en dag kommer til at smile til hinanden hen over gravene.
Alle deres indbyrdes fordomme til trods (bibliotekarer er grå og kedelige, og landmænd lugter altid af møg) bliver de meget forelskede. Den virkelige udfordring kommer, da de skal have et fælles liv til at fungere.

Den syvende dag af Hua Yu
Efterlivets Kina er rammen om denne roman, der byder på både samtidskritik og antydninger af humor, der balancerer på kanten til melankoli.
Kinesiske Yang er død, og han har en aftale med krematoriet om at blive brændt kl. 9. Men eftersom han mangler både urne og gravsted, beder krematoriet ham om først at komme tilbage, når han har fået styr på sagerne.
Han går rundt i et limbo i syv dage og møder mange af de mennesker, han gennem sit 41årige liv har mistet.  Han tænker også tilbage på sin hverdag i et moderne Kina, hvor det kan være vanskeligt at få et almindeligt liv til at hænge sammen.

De uskyldige af Andrew Miller
Fortællingen udspiller sig i Frankrig lige før revolutionen. Den unge ingeniør Jean-Baptiste kommer i 1785 til Paris, hvor han skal lede arbejdet med at rydde byens ældste kirkegård.
Kirkegården er voldsomt overfyldt og hele kvarteret har derfor en stank af død hængende over sig.
Jean-Baptiste er opfyldt af oplysningstidens tanker om fornuft og videnskab, og vil gerne løse den opgave, han er betroet, men rydningen af kirkegården bliver alligevel en overvældende opgave for ham.

 

Materialer