Anbefalet: Klaus Schønning-plader

19.04.18
Bibliotekaren anbefaler Klaus Schønnings drømmende lydunivers

Af bibliotekar Gustav Lindberg Maindal. Roskilde Bibliotekerne.

Foråret er forandringens tid. Det er årstiden, hvor flora og fauna springer ud, viser kulør og afgiver sine vintertrætte lyde.
For at ære årstiden vil vi dykke ned i danske musiker Klaus Schønnings diskografi, hvor foråret er en passende setting for hans abstrakte, drømmende og dvælende lydunivers.
Denne klumme vil introducere tre af Schønnings udgivelser, som man kan finde i Roskilde Bibliotekernes samling.

Klaus Schønning og Suzanne Menzel –  Goodbyes And Beginnings

Et dansk kultmesterværk udgivet i 1981.
Menzel finansierede selv pladen, og lavede den i samarbejde med Schønning. Selv i dag er pladen svær at kategorisere genremæssigt, men bevæger sig igennem folk, synth-pop og eksperimental musik.
Menzels vokal er klar og smuk og hendes tekster komplekse.
I hybrid med Schønnings ”rytmemaskiner” og ambient instrumenter udgår pladen et fascinerende, dragende og til tider bizart stykke dansk musikhistorie.
Goodbyes and Beginnings er i 2018 blevet genoptrykt af Frederiksberg Records, og er igen tilgængeligt i vinylform for folket.

Klaus Schønning – Lydglimt

Lydglimt er Schønnings første plade og er en musikalsk rejse ind i vind og vejr. Numre som Skovfragmenter, Aftenregn og Havmågen illustrerer fokuset på naturen og elementernes verden.
Der er en hypnotiserende stemning igennem Lydglimt, hvor trommemaskiner, industrielle funkrytmer og optagelser af vind og torden bevæger sig langsomt side om side.
Lydglimt er en instrumental perle i dansk musik, og den demonstrerer også Schønnings musikalske diversitet.

Klaus Schønning - Cyclus

Cyclus er den anden plade i Schønnings diskografi og er de første musikalske skridt ind i, hvad man kan betegne som New Age musik.
Pladen er dog stadig et specielt værk af lydmæssig karakter og kan passende høres på en tur rundt i skoven, ved fjorden eller i haven.

Materialer