Anbefalet: Litterær filmmagi

01.03.18
Litterære klassikere på det store lærred

Af kulturformidler Sofie Jekel, Roskilde Bibliotekerne

Hvem husker ikke Rhett Butler udbryde "Frankly, my dear, I don't give a damn" i den klassiske filmatisering af Borte med blæsten fra 1939?

Filmindustrien har altid kastet sig glubsk over de litterære klassikere på det store lærred. På godt og ondt. I år med rekordantal litterære filmatiseringer. Det har vi bemærket på biblioteket, hvor årets litteraturfestival har temaet filmatiserede bøger.
Her følger to bud på filmatiserede bøger, du både kan låne som bog på biblioteket eller streame på Filmstriben.dk.  Programmet for lørdagens festival den 3. marts kan du læse på www.roskildebib.dk

Lolita, Vladimir Nabokov, 1961
Film instrueret af Stanley Kubrick, 1962

Kendt som et af verdens største litterære værker, er Vladimir Nabokovs Lolita-historie om den ældre Humbert Humbert.
Han gifter sig med enken Charlotte Haze med det formål at være tæt på Charlottes smukke teenagedatter, som bliver en erotisk besættelse for ham, hvilket får fatale følger.
Nabokov skrev selv manuskriptet til filmen, som Stanley Kubrick har produceret. Filmen er et produkt af tiden, hvor censuren i Hollywood var streng og i sidste ende afviger handlingen en del fra bogen. Dog har den sin egen ’Kubrickiske’ charme og skævhed og hovedrolleindehaveren skuespilleren Perry Mason fanger perfekt Humbert Humberts torturerede sjæl.

Aminas Breve, Jonas T. Bengtsson, 2005
Film instrueret af Jacob Bitsch, 2017

I den psykologiske thriller er Janus netop udskrevet fra et lukket psykiatrisk afdeling, hvorfra han har skrevet breve med hans gymnasieveninde Amina. Men ude i ’den rigtige verden’ er hun som sunket i jorden og han er overbevidst om, at der er sket hende noget alvorligt.
Filmen er en sanselig oplevelse og et sammenspil mellem karakteren, musikken og handlingen. Der er mange nærbilleder og fokus på detaljer der gør det til en æstetisk visuel oplevelse. Ting bliver ofte kun fortalt implicit, og vi oplever kun de ting som Janus oplever. Det gør handlingen ret interessant. 
Du kan møde Anders Ølholm, der har skrevet filmmanuskriptet til Aminas Breve på litteraturfestivalen.

 

 

 

Materialer