Anbefalet: Tykke tegneserie-klassikere

17.05.18
Bibliotekaren anbefaler nyudgivelser af klassiske tegneserier

Af Morten Langkilde, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

I disse år udkommer der massevis af tykke udgivelser, der samler et par albums i en gammel klassisk tegneserie. Det er både godt og skidt.

Os, der er +40, og opvokset med disse serier, kan glæde os over at kunne udskifte vores gamle antikvariatsindkøbte, slidte - og endda muligvis spegepølsemadslugtende - eksemplarer, til nye dugfriske.
Men holder en 30-40-50-årig tegneserie nu til dags? Eller har tiden været ubarmhjertig?

Red Kelly 1969-72, af Greg og Hermann
Første samlebind i genudgivelsen af westernserien Red Kelly. Hermann har alle dage været en fantastisk tegner.
De sidste mange år har det haltet lidt med historierne, men på Red Kelly arbejdede han med historier skrevet af mesteren Greg, der sammen med Charlier, Van Hamme og Goscinny, må regnes blandt Frankrigs allerbedste tegneserieforfattere.

Resultatet er en hård og spændende serie med mageløse tegninger. Det hele en smule gammeldags i både dialog og handling, men som western er den en klassiker, skabt af en tegner og forfatter på toppen af deres karrierer.

Natacha - De samlede eventyr bind 4, af Walthery
Natacha var en af tegneseriens første kvindelige helte. Serien med den initiativrige stewardesse var i mange år garant for hæsblæsende historier og energiske tegninger.
Bind 4 i serien af "samlede eventyr" tager fat dér hvor serien er lige forbi sin storhedstid. Men det er stadig godt.

Der er ganske få tegnere, der benytter sig af karikeret tegnestil, der kan tegne actionscener som Walthery. Som læser bliver du trukket gennem opslagene med den største naturlighed.
Det er et skarpt disponeret flow, der skaber en lækker læseoplevelse. Læg dertil underholdende ekstramateriale, med skitser og tanker fra seriens skaber.
 Resultatet er en flot og underholdende udgivelse fra én af de store belgiske tegneseriekunstnere.

Materialer