Max Jordan 1

Belgisk klassiker, nu komplet på dansk

23.12.19
Detektivserien Max Jordan blev skabt af belgieren Maurice Tillieux i 1959. På originalsproget er udkommet 16 albums. Af dem kom fem album på dansk i slutningen af 70'erne, og det seneste årti er der udkommet sporadiske udgivelser fra flere forskellige forlag. Men nu samles hele dynen i fem samlebind, hvoraf de fire er udkommet.

Se en video om Max Jordan her:

Maurice Tillieux regnes for en af efterkrigstidens vigtigste belgiske serieskabere. Udover at tegne Max Jordan og Marc Jaguar (der er på vej på dansk), har han bl.a. skrevet manus til Natacha, Tim & Thomas og Yoko Tsuno.

Max Jordan 2

 

Max Jordan er privatdetektiv. Han får hjælp til at løse mysterierne af den tidligere kriminelle Moritz, politikommisæren Knebelsbart, og den unge kvinde Alix, der i seriens start er tegnet helt kønsneutral, så hun kunne passe ind i de drengeblade, som serien i sin tid blev skabt til. Og "mysterier" er det rigtige ord, for der er tale om en krimiserie, der er mærket af tidens tand - og det mere end f.eks. Splint & Co-historierne fra samme tid. Det er hverken hårdt eller brutalt, og altid med en overtone af humor og falden-på-halen-komik. Det er heller ikke altid at plot'ene hænger helt sammen, så lidt overbærenhed må forventes af læseren. 

Max Jordan 3

 

Men samtidig er det seriøst lækker retro. Tillieux var en ferm tegner, og kan som dét placeres lige i slipstrømmen af Franquin, Morris og Peyo. Miljøskildringerne er særdeles stemningsskabende, og tæt befolket med vidunderligt tegnede baggrundspersoner. Og hvis man har en ting for gamle biler, er Max Jordan en guldgrubbe.

Max Jordan er en klassiker, der nu kommer på dansk i sin helhed. Det er ikke for alle, men for nydere af stilen er serien et must. Fem bind i alt.

Materialer