Bibliotekarernes bedste bog 2017

03.01.18
Otte bibliotekarer har valgt deres yndlingsbog fra 2017

De bedste bøger kan få dig til at undre dig, forstå dig selv bedre, gøre dig glad eller måske trist eller ændre din opfattelse af verdenen. Og dem er der heldigvis kommet mange af i løbet af 2017.
Bibliotekarer på Roskilde Bibliotek gør status over 2017 med et tilbageblik og giver dig deres bud den bedste læseoplevelse indenfor forskellige kategorier.
- Vi har selvfølgelig titlerne på bibliotekets reoler.  

Dansk skønlitteratur
- Karen-Margrethe Revsbæk

Maren Uthaug: Hvor der er fugle
Romanen foregår oppe i nordvest Norge i årene op til 2. verdenskrig. Johan har giftet sig med Marie af hensyn til sin mor, selvom han i virkeligheden er dybt forelsket i Hannah. De bosætter sig isoleret som fyrpassere på et lille fyr, hvilket betyder at de i hele vinterhalvåret er uden kontakt til omverdenen.
Det er en barsk roman om relationer mennesker i mellem, hvor det at give udtryk for sine følelser er unaturligt. Romanen handler om alt det, der ikke bliver sagt. Det vises ved, at hovedpersonerne hver især fortæller deres version, og så er det op til læseren at stykke den virkelige historie sammen.

Skandinavisk skønlitteratur
- Ann Luther Petersen

Dag Solstad: Generthed og værdighed

Tager man livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, tager man lykken fra ham med det samme. Nogenlunde sådan lyder det i Ibsens skuespil Vildanden, som denne fine, norske roman er inspireret af.
Hovedpersonen Elias Rukla er en midaldrende gymnasielærer. Han lever i en beskyttende boble af livsløgn, der en dag brister, så det giver genlyd over hele gymnasiet - og hos mig, da jeg læste romanen. Solstad er rigtig god til at beskrive hverdagssituationer, der ved første øjekast virker helt rutinemæssige og almindelige, men er ladet med betydning. 
Historien om Elias’ liv er på den ene side tragisk og på den anden helt almindelig. Som det gennemsnitsmenneske han og de fleste af os er. Stor romankunst fra Norge!

Krimi
- Maria do Carmo Lohse

Ligblomsten: Anne Mette Hancock       

En krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse. Hovedpersonen, journalisten Heloise Kaldan, begynder pludselig at modtage mystiske breve fra den drabseftersøgte Anna Kiel. En ung kvinde, som koldblodigt dræbte en rigmandssøn og advokat.
For at finde ud af hvad Anna vil, begynder Heloise at grave i den gamle drabssag, men hun bliver hurtigt personligt involveret. Samtidig efterforsker politiet sagen med politimanden Erik Schäfer i spidsen. 
Anne Mette Hancock får med krimidebuten Ligblomsten i den grad markeret sig på den danske krimiscene.

Engelsksproget udgivelse
- Susan Jessen Spiele

Heather O’Neills: The Lonely Hearts Hotel 

Heather O’Neills The Lonely Hearts Hotel gjorde et stort indtryk på mig i 2017.
To babyer bliver efterladt på et glædesløst og hårdt børnehjem i Montreal i 1914. De vokser op og forelsker sig håbløst i hinanden, men bliver som teenagere sendt til hvert sit hus for at tjene, uden at vide hvor den anden er.
Senere genfinder de hinanden. Både før og efter sker der fantastiske og tragiske ting for dem begge. Historien om Rose og Peirrot er grum læsning, men det er så meget mere; magisk, smertefuldt, smukt, brutalt, spændende og helt unikt skrevet.

Tegneserie
- Morten Langkilde Rasmussen

Lupano og Cauuet: Gamle Gubber 1 og 2

Tre gamle anarkister, nu pensionister - Emile, Antoine og Pierre - mødes til en begravelse. Fra det triste udgangspunkt kastes de ud i et eventyr, hvor der både er fart på og tid til at dvæle ved gode gamle dyder som medmenneskelighed og hjertevarme.
Det er hyle morsomt skrevet, fedt tegnet, og byder på overraskende karakterer, med masser af dybde. Gamle gubber er en helt ny serie på dansk, og én af de senere års største succeser i hjemlandet Frankrig. Bind 1 og 2 er udkommet, og der er flere bind på vej. Utroligt hvad de dog kan finde på, de franskmænd!

Faglitteratur
- Ole Hilmer Petersen

Frederik Lindhardt: Lidt af far

Frederik Lindhardt har skrevet en fin bog om den sidste tid med sin far, den tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Jan Lindhardt fik konstateret Alzheimers syge to år før han døde.  Undervejs i sygdomsforløbet ændrede han personlighed og den mand familien kendte og elskede forsvandt mere og mere. Samtidig ændredes deres indbyrdes forhold sig så sønnen, Frederik, måtte være den voksne og ansvarlige, mens faren måtte have mere og mere hjælp.

Børnebog
- Hanne Andersen

Susanne Foldberg: Selfie Simon

Simons far får arbejde i en anden by, familien flytter og Simon starter i en ny skole. Simon savner sine gamle venner og især Rasmus fra den gamle klasse. De var kendt som Selfie-Simon og Racer-Rasser og lavede youtube-videoer, hvor de spiller Minecraft.
Drengene i den nye klasse spiller fodbold, men Rosa spiller også Minecraft, og sammen med hende laver Simon nye videoer på youtube-kanalen. De starter med en chili-video, men snart bliver Simon udfordret til at lave både grænseoverskridende, ulovlige og livsfarlige challenges. Medrivende og spændende læsning.

Ungdomsbog
- Sanne Aabjerg Kristiansen

Anna Bridgwater og Lise Bidstrup: Casafuckingblanca

En rigtig fin og letlæst ungdomsbog om et vanskeligt mor-datter-forhold, en rejse og mødet med marokkansk kultur. Silke er dødtræt af sin alkoholiserede skilsmisseramte mor Dorrit, som oven i købet udstiller sig selv i et tv-program om dovne arbejdsløse.  Silke forsøger at dulme sine frustrationer med kokain og uheldige venskaber.
Da moren indser at noget må gøres, køber hun en ferietur til Casablanca. Det bliver en ferie, som for alvor udfordrer dem begge og tvinger dem til at træffe nogle valg. Jeg elsker historier, der handler om at rejse og Casafuckingblanca er en rigtig god en af slagsen.

Materialer