Da fem bøger revolutionerede børnelitteratur

17.10.17
For 50 år siden skete et markant skifte i måden at fortælle historier til børn

Af børnebibliotekar, Charlotte holm Juul
Du kender formentlig historien om Lille Virgil, der bor i bagerens hønsehus, og Silas som er stukket af fra et cirkus. Og der er sikkert et rim eller to fra Halfdans ABC, du kan udenad.
De tre bøger fylder sammen med Cykelmyggen Egon og Snøvsen og Eigil og katten i sækken 50 år, og det fejrer vi i børnebiblioteket. Ikke blot fordi de fylder rundt, men fordi de her fem bøger blev startskuddet til en helt ny type af historier til børn.

Forskere inden for børnelitteratur taler om en radikal ændring og faktisk går de så langt, at de deler børnelitteraturen ind i et før og efter 1967. I begyndelsen af 1960’erne dominerede kønsopdelte serier om blandt andre Puk og Jan. Puk var eksempelvis “til hest” og “flytter på kostskole”, og Jan han “slår til” og “får travlt igen”.
De to serier, der kom i 81 og 63 titler fra 1942-1964 var ifølge eksperterne præget af en stærk forudsigelighed i handlingen og stereotype personer, der var styret af autoriteter som lærere og forældre.

Med de fem bøger fra 1967 får vi et langt mere broget karaktergalleri, og børnene i bøgerne får pludselig en stemme i fortællingen.
De er nu selvstændige og selvbevidste frem for stereotyper, som for eksempel ses i Cecil Bødkers Silas og den sorte hoppe, hvor Silas til Bartolins befaling “Sig først hvem du er”, svarer “Jeg er kun mig selv”.

Det er ikke kun inden for persongalleriet, at der sker et markant skifte i børnelitteraturen. Sproget bliver også et helt andet. De fem bøger fra 1967 rummer en langt større sproglig opfindsomhed.
Det er langt mere billedskabende og forfatterne går også i flere tilfælde skridtet videre og danner deres egne ord, som i Flemming Quist Møller i Cykelmyggen Egon, hvor vi blandt andet møder biprinsesser og artistkammerater.

Vil du blive klogere på de fem bøger, der har stået i reolen på mange børneværelser, og som flittigt er blevet hevet ned fra bibliotekets hylder, så kig forbi børnebiblioteket efter efterårsferien.
Vi finder nye og gamle bøger frem, og du kan blandt andet lave dine egne rim.
Du kan også komme forbi lørdag den 21. oktober, hvor forfatter Marianne Iben Hansen rimer og rapper igennem historier.

Husk at vi har de nævnte værker i flere forskellige udgaver i vores samlinger, så spørg endelig bibliotekaren, hvis de lader til at være udlånt. 

Kilde: ”Giv historierne videre – Jubilæumsskrift af Torben Weinreich” samt foredrag ved Trine May.

Materialer