Kijara 1

Dansk serie med stærke psykologiske rødder

23.12.19
Serien om Kijara er skrevet og tegnet af danske Tatiana Goldberg. Den foregår i Union City i en slags parallelversion af et moderne Europa, hvor kontrolleret genetisk modifikation af mennesker er hverdag, designerbørn skabes, der eksperimenteres med at fremme særlige evner hos mennesker, og hvor uønskede borgere marginaliseres og fratages alle rettigheder.

Se en video om Kijara her:

Der er kommet to album i serien, men Goldberg har allerede skrevet plot til omkring 10-12 album, så der er lagt i ovnen til en lang fortsat historie. Helt ekstraordinært har TTT fået lov at vise færdigtegnede sider fra album nr tre Naids hemmelighed, der udkommer i 2020.

I første album følger vi Kijara og hendes tre brødre, coyoterne Tank, Jazz og Viper. De er alle fire er ulovligt genetisk modificerede med DNA fra dyr og er en del af den kriminelle organisation Klanen, der er i konstant konflikt med politiorganisationen PURGE.

Kijara 2

 

Herfra tager handlingen for alvor fat, i en dystopisk fremtidsversion, der er gennmført barskt beskrevet. Der lægges så afgjort ikke fingre imellem, når Goldbergs (der, når hun ikke tegner, arbejder som psykolog) går dybt ind i sine hovedpersoners psyke, og dermed skaber et særdeles veldefineret persongalleri, som man som læser tror fuldt og fast på. Troværdige reaktioner, fra mennesker under pres. 

Hovedpersonen Kijara er både besværlig, agressiv og ukommunikativ, som det ofte ender, når man er gået grueligt meget ondt igennem. Men hun vokser som menneske på trods af oplevelserne, og af sammenspillet med PURGE-agenterne Darwin og Naid. 

Kijara 3
Det er så velskrevet, at det er svært at forstå, at Goldberg blot har ganske få udgivelser bag sig. Det kunne nemt have taget væsentligt længere tid at nå til dette høje fortællerniveau. Tegningerne er energiske og farvestrålende, personerne afgjort karrikerede i deres stil, men med mængder af lækre miljøtegninger og scenerier. Kontraster skaber dynamik, og her er det minutiøst udført. 

Kijara er en superfed serie, som det kun kan gå for langsomt med at udsende de kommende bind af!

 

Materialer