Valhalla 1

Dansk tegneseries flagskib er fyldt 40 år

30.12.19
Den klassiske danskskabte serie Valhalla er fyldt 40 år.

Se en video om Valhalla her:

Utroligt, at det allerede er en halv menneskealder siden jeg med forventningens glæde troppede op på skolebiblioteket, og den rare bibliotekar rakte mig Ulven er løs med ordene "Ja, Morten, nu er den kommet". Foromtalen af Valhalla var enorm, og det havde opbygget forventninger om en dansk serie, der i kvalitet kunne måle sig med de fransk/belgiske, som mine kammerater og jeg slugte i højt tempo. Og forventningerne blev til fulde indfriede. Røskva og Tjalfe var helte fra dag ét. 

Valhalla 2

 

Thor og Loke blev pludselig løftet fra oldævl til at være stærke karakterer, som indeholdt alle de der voksensider, som vi kendte nok så godt. Valhalla var ikke kun sjov og flot tegnet. Den havde også gode historier, der som f.eks. Asterix behændigt behandlede nutidige problemer i sin egen kontekst.

Serien består af femten albums, der udkom i årene 1979-2009. I 2010 kom så Den samlede saga. Det er fem samlebind, der hvert indeholder tre albums, samt et væld af ekstramateriale. Skitser, store flotte tegninger, historien bag fortalt af skaberne, samt de originale gamle myter som serien er baseret på. I anledningen af seriens 40-års jubilæum udsendes Den samlede saga i en kassette indeholdende alle fem samlebind.

Valhalla 3

 

Med Peter Madsens fantasifulde streg, Henning Kures stramme producergreb, og en fornem indsats fra resten af holdet: Hans Ranche, Per Vadmand, Søren Håkansson, Jesper Ejsing og Jonas P. Sonne - for en holdindsats er det samlede værk - står Valhalla idag som den største og vigtigste danske tegneserie.

Fra de sødmefyldte sider med Røskvas leg med Fenrisulven i første album, som stråler af tegnelyst, over sjove indfald med jætteungen Quark, til dystre landskaber, der bærer dramatiske historier. Nu i en tegnestil, der har gennemgået en voldsom udvikling, og fryder læseren med imponerende layouts. Senere også kærlighedens poesi, mere dramatik, og slutteligt en ægte slutning. Så er der ikke mere. Men det der er holder hele vejen!

Valhalla 4

 

Valhalla er en fantastisk serie. Energisk, vedkommende, og i evig udvikling. De fem samlebind indeholder det hele, og for dem, der holder af den slags, er der også en fascinerende historie om seriens skabelse af dykke ned i.

I forbindelse med jubilæet er også udkommet Valhalla i nye hænder, hvor en lang række danske og internationale serieskabere fortolker Valhalla i små korte historier. 

Til lykke til Valhalla. Og tak!

Materialer