Lene Kaaberbøl besøger biblioteket 3. marts

Forfatter Lene Kaaberbøl

Mød forfatteren bag Skammerens Datter.

Mange har et kært forhold til bogen, der både er filmatiseret og lavet til et teaterstykke. Lene har rundet 40 års jubilæum som forfatter, hun begyndte allerede at skrive som 15-årig. Udover børnebøger tæller Lenes forfatterskab også krimier med Røde Kors sygeplejersken Nina Borg.

Litteraturfestivalen 2018 vil Lene fortælle om oplevelsen, når hendes bøger bliver omdannet til spillefilm eller teaterforestilling.

Vi har stillet Lene Kaaberbøl nogle spørgsmål i forbindelse med hendes besøg: 

Hvad er din yndlingsbog?
Jeg tror nok at den bog der har gjort mest indtryk på mig - faktisk så meget at jeg ikke har turdet læse den igen af skræk for at få indtrykket afkræftet igen - er Keri Hulmes The Bone People, elller Marvfolket, som den vist kom til at hedde på dansk.
 
Har du en yndlings forfatter?
Ja, det har jeg. Ursula K. LeGuin, som desværre døde her for ikke så længe siden (22. januar). Hun skrev blandt andet Mørkets venstre hånd, De udstødte, og Troldmanden fra Jordhavet. Hun har vundet alt hvad der er værd at vinde af SF- og Fantasy-priser, men hun ville ikke kaldes for SF-forfatter, bare “amerikansk romanforfatter", og det siger i virkeligheden det væsentligste. Hendes bøger var nemlig romaner, og hendes karakterer mennesker - uanset hvor mærkelige deres omstændigheder var. Da jeg fandt Troldmanden fra Jordhavet på et amerikansk loppemarked tilbage i 1978, vidste jeg at sådan noget ville jeg også skrive,.


Hvad læser du lige nu?
Jeg har lige læst en SF-novelle af Cordwainer Smith, "Alpha Ralpha Boulevard", der havde samme effekt på LeGuin, som LeGuin havde på mig: den fik hende til at tænke at sådan noget vil jeg også lave. Og så er jeg lige blevet færdig med Neil Gaimans fantastiske bog om de nordiske guder, og ved siden af mig ligger Paul Austers 4 3 2 1, som jeg er godt og vel halvvejs igennem.

Hvor får du inspiration fra?
Jeg lever og jeg læser. Inspiration er alle vegne. Hvis jeg satte mig ind i et mørkt rum uden sansestimulation overhovedet, ville det nok holde op, men som det er, er bare det at slå øjnene op om morgenen sådan set nok.
 
 

Materialer