Hvad læser Rakel Haslund-Gjerrild?

30.03.23
Få inspiration fra forfatteren, der var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2022 for sin roman "Adam i Paradis"

Som optakt til Roskilde Litteraturfestival 2023 med temaet Vi elsker naturen spurgte vi en række af festivalens hovednavne om, hvad de læser og deres forhold til naturen. En af forfatterne er Rakel Haslund-Gjerrild. 

 

Hvad læser eller lytter du til for tiden?
Jeg skriver på endnu en historisk roman for tiden  - en slags selvstændig toer til min roman Adam i Paradis. Og historiske romaner kræver frygtelig meget læsning, så jeg sluger store mængder bøger om alt fra modens historie, verdenskrigen til en række biografier... for mig som forfatter er research ikke bare viden, men også adgang til et andet menneske og en andens tids sprog, som udvider min generations sprogklaviatur. Det er simpelthen poetisk materiale for mig. MEN for at jeg ikke skal komme til skrive fuldstændig som en fra det forrige århundrede, læser jeg meget moderne poesi for at holde fast i mere klart poetisk og nutidigt sprog - og lige nu læser jeg Louise Glücks digtsamling Vild Iris -  vanvittigt smukke digte om blomstring og haven, hvor verdens ses fra planters perspektiv gennem skiftende sæsoner, om menneskelig desperation og forløsning.  

Hvilken bog eller hvilket værk vil du anbefale til andre?
Jeg vil anbefale dét at læse digte. Jeg læser selv helst to-tre digte hver morgen. Starter med en kop kaffe og så et digt. Så ved jeg, om jeg er til stede i nuet - eller om jeg allerede mentalt er begyndt på dagens aftaler, logistik og forpligtelser. At læse digte kræver nemlig nærvær - men er man nærværende, er det en vidunderlig måde at starte dagen på. 

Hvad betyder naturen for dig?
Så meget at det er svært at sætte ord på, vi er jo natur, men i en forstand er naturen et møde med noget andet. Altså livsformer som jeg ikke bare kan genkende fra mig selv. At forlade sit skrivebord og gå ud - for mit vedkommende at gå ned til mose -  er som at tage imod en invitation til at forlade mine grublerier for se langt, lytte, glemme mig selv, og blive opdagelsesrejsende i liv så anderledes fra mit eget. En hejre i zen, at glemme sig selv mens man sidder og venter på at den pludselig bevæger sig.  

Nyt podcastafsnit om naturpoesi

Digte er omdrejningspunkt for denne måneds afsnit af bibliotekets egen podcast Krydsord.

Krydsord - litteratur på tværs
Materialer