Kopi af verdens første elguitar

16.12.16
Biblioteksmand Tonny Erik Larsen har lavet en tro kopi af verdens første elguitar Rickenbacker Frying Pan

På sådan et bibliotek er der nogle gange ansatte, der kan noget helt særligt og gør brug af det i tjenesten.

Sådan er det med specialist Tonny Erik Larsen, der ved siden af de typiske biblioteksopgaver har en særlig evne og et stort hjerte for at bygge og reparere guitarer, så de kan spille helt op til stjernerne.

Det kommer folk i Roskilde og omegn til gode, når Tonny jævnligt laver guitarlabs, som er reparationsværksted for guitarer enten her på biblioteket eller i samarbejde med Ragnarock ude på rockmuseet i Musicon.

Aktuelt har Tonny i bedste samarbejdsånd mellem Roskilde Bibliotekerne og ROMU, i det såkaldte BIMUS-samarbejde, bidraget til Ragnarocks  store udstilling om guitarer GUITAR ON/OFF. 
Ja faktisk er udstillingen et europæisk samarbejde med Musée de la Musique i Paris, Museu de la Música i Barcelona.

Til udstillingen, der kører fra 16. december og frem til 26. februar 2017, har Tonny bygget en tro kopi af verdens første elguitar Rickenbacker Frying Pan, og han har også restaureret Peter Thorups første guitar, så den står og skinner blandt alt det andet på den flotte udstilling.

- Jeg byggede simpelthen Rickenbacker-modellen, fordi jeg bare ville have en kopi af verdens allerførste elguitar. Nu hvor den er kommet med på udstillingen, har jeg gjort lidt ekstra og givet den de originale bindings og bånd, ja selv pickuppen har jeg genskabt, så den både lyder og ser ud ligesom i 1931, siger Tonny Erik Larsen.
Han nyder virkelig at rode med og reparere de guitarer.
- Peter Thorups og de andre guitarer var jo dem, der skabte sounden bag den gamle danske beatmusik. Når jeg står der med Thorups første guitar i værkstedet, har den tilhørt en af de gamle danske rock- og bluesdrenge. Det er yderst spændende at dykke ned og se, hvordan datidens instrumenter var loddet og skruet sammen, siger Tonny Erik Larsen.

Læs mere om udstillingen her

Læs om Peter Thorups første guitar her